Pretres Nadbiskupije u Münchenu u potrazi za dokazima o zlostavljanju gotovo 500 maloljetnika

“Prošlo je vrijeme obzira prema crkvama kada se radi o sumnji na teška seksualna kaznena djela”

Objavljeno: 28.02.2023. zagorjeinternational

Njemački mediji javljaju da je Državno odvjetništvo SR Njemačke pretreslo prostorije Nadbiskupije u Münchenu, a riječ je o akciji u okviru koje su pravosudni organi pokušali pronaći dokazni materijal u procesuiranju skandala oko zlostavljanja maloljetnih osoba od strane crkvenih djelatnika, prenosi Index.hr.

– Kako je već poznato, Državno odvjetništvo Münchena se bavi provjerom više od 40 slučajeva koje je početkom kolovoza 2021. obznanio odvjetnički ured Westpfahl Spilker, u kojima postoji sumnja u neprimjereno ponašanje crkvenih dužnosnika – izvijestila je glasnogovornica Državnog odvjetništva Anne Leiding.

Najmanje 497 žrtava 

Odvjetnički ured Westpfahl Spilker Wastl došao je do zaključka da je na području Nadbiskupije bilo najmanje 497 žrtava zlostavljanja, odnosno najmanje 235 mogućih počinitelja, no tvrdi se da su stvarni razmjeri skandala vjerojatno puno veći.

Konkretan povod za pretres bio je slučaj jednog svećenika koji je u međuvremenu preminuo, a uz kojeg se povezuju zlostavljanja koja su počinjena još u 60-im godinama prošlog stoljeća. Pretres je komentirao i stručnjak za crkveno pravo Thomas Schüller u izjavi za DPA. On je dodao kako se radi o “prekretnici u odnosu državnog pravosuđa i crkava”.  

– Konačno pravna država pokazuje zube Katoličkoj, ali i Evangeličkoj crkvi – rekao je Schüller.

Inače, njemačko, a pogotovo bavarsko pravosuđe, često je bilo na meti javnih kritika zbog načina na koji se odnosilo prema skandalu oko zlostavljanja maloljetnih osoba u crkvenim institucijama. Jedan od najglasnijih prigovora se odnosio na činjenicu da se Crkvi praktički prepustilo da sama istraži te slučajeve, što je po mišljenju brojnih kritičara otvorilo mogućnost za zataškavanje brojnih zločina.

Nakon objave informacija o pretresu, javili su se predstavnici organizacija koje brane interese pogođenih osoba, odnosno udruženja crkvenih laika u Njemačkoj. 

‘Kao svakog drugog’

Minhenska nadbiskupija stalno naglašava kako surađuje s pravosudnim organima, odnosno da je Državnom odvjetništvu dostavila sve relevantne dokumente, stručnjak za crkveno pravo Thomas Schüller smatra da pretres ima veliku simboličku vrijednost i usprkos činjenici da tijekom te akcije nisu pronađeni nikakvi novi dokazi.

– Pravosuđe u Bavarskoj je pokazalo ostalim saveznim zemljama kako se to radi te je demonstriralo da je prošlo vrijeme obzira prema crkvama kada se radi o sumnji na teška seksualna kaznena djela. Crkve nisu država u državi, ne posjeduju nikakva posebna prava i mora ih se tretirati kao svakoga drugoga – dodao je Schüller. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba