Jedina u RH u suradnji s JLS-ovima osigurava sredstva za asistente u vrtiću

Međimurska županija među vodećima po ulaganju u predškolski odgoj

Objavljeno: 24.02.2023. zagorjeinternational

Pema analizi portala zupan.hr napravljenoj iz podataka o izvršenju proračuna za 2021. godinu, Međimurska županija izdvojila je iz proračuna 0,06 posto za predškolski odgoj, 4,28 kuna po stanovniku te 14,44 posto više nego godinu prije te se svrstala u vodećih pet županija po izdvajanju za vrtiće, prenosi eMedjimurje. Međimurska županija jedina u Hrvatskoj u suradnji  s JLS-ovima osigurava sredstva za asistente u vrtiću. Uz izgrađenih 13 vrtića, gradit će se novcem iz NPOO-a i novih 17.

Županija pomaže

Ulaganje u vrtiće je u nadležnosti gradova i općina, no ipak nekoliko županija financijski pomaže u radu ili opremanju vrtića. Međimurska županija još uvijek je jedina u Hrvatskoj u kojoj se niz godina uspješno provodi projekt integracije djece s poteškoćama u razvoju te jedina županija u našoj zemlji koja osigurava sredstva za rad asistenta i u vrtićima.

Upravo je ovih dana župan Matija Posavec potpisao ugovor s  predsjednicom Saveza udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije “Prvi korak” Petrom Kovačić. Potpisanim ugovorom osigurana su i za ovu godinu financijska sredstva za financiranje 50 posto iznosa plaće 37 asistenata koji rade s 54 djece s teškoćama u predškolskim ustanova, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Podrška asistenta

Projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove provodi se od listopada 2015. godine i obuhvaća zapošljavanje, edukaciju i koordinacija asistenata u vrtićima. Podrška asistenta je iznimno važna u predškolskom odgoju i obrazovanju jer im olakšavaju rješavanje osobnih potreba poput orijentacije u prostoru ili u komunikaciji, potencirajući pritom njihove jake strane, a sve s ciljem da se djeca što bolje i kvalitetnije integriraju.

Međimurska županija podržava i potiče svaku vrstu inicijative koja podiže razinu ravnopravnosti svakog člana društva i postiže jednakost u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba