Uoči sjednice čak 12 od 13 sudaca podržalo tu odluku

Ukida li se Zakon o izbornim jedinicama? 

Objavljeno: 07.02.2023. zagorjeinternational

Prema neslužbenim saznanjima Jutarnjeg lista, a koja dolaze s Ustavnog suda, zbog neustavnosti će se ukinuti Zakon o izbornim jedinicama, dok će se u odnosu na popis birača, koji u pojedinim općinama, gradovima, pa čak i na razini županija premašuje ukupni broj stanovnika, zakonodavcu dati uputa da ukloni taj nedostatak. 

Jutros je uoči sjednice čak 12 od 13 ustavnih sudaca bilo spremno podržati ovakvo rješenje, a ne bude li netko tijekom sjednice promijenio stav, Ustavni sud će donijeti odluku o jednom od ključnih pitanja s visokim stupnjem suglasnosti.

Glavni je problem veliko odstupanje u broju birača između pojedinih jedinica zbog čega se pokrenulo pitanje o (ne)ustavnosti. Zakon tolerira odstupanja do pet posto, a taj je postotak daleko veći još od izbora 2007. godine, zbog čega je Ustavni sud još 2010. godine dao izvješće u kojemu je Sabor upozorio na činjenicu da glas birača ne vrijedi jednako u svakoj izbornoj jedinici, odnosno da se u pojedinim, primjerice slavonskim jedinicama i u dalmatinskom zaleđu, zastupnici biraju s manje glasova nego u drugima.

Ustavni je sud mogao dati upozorenje Saboru da taj problem riješi, no do danas zakonodavac nije ništa poduzeo po tome pitanju.

Vladu će se ovako prisiliti da izradi novi Zakon o izbornim jedinicama i da ga usvoji najkasnije do kraja godine kako bi se izbori 2024. godine održali u skladu s demokratskim standardima.

Također, prije toga valja srediti i popis birača kojih je, prema posljednjem popisu stanovništva, više nego stanovnika, pa bi za Hrvatsku bilo pravednije da se izborne jedinice određuju prema popisu stanovništva, navodi Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba