Turski potres je otpustio 5600 puta više energije od zagrebačkog i 125 više energije od petrinjskog potresa

VIDEO: Pogledajte kako je stambena zgrada nestala u sekundi 

Objavljeno: 06.02.2023. zagorjeinternational

Snažan potres magnitude 7,8 pogodio je u ponedjeljak Tursku i Siriju, usmrtivši prema procjenama više stotina ljudi, a na tisuće njih je ozlijeđenih. Naknadna podrhtavanja tla osjetila su se čak do Cipra…

Potpredsjednik Fuat Oktay na konferenciji za novinare kazao je kako se broj mrtvih u Turskoj popeo na 284, a ranjenih je 2323. S brojkama iz Sirije gdje je poginulo 237 ljudi, ukupno je poginulo 521 ljudi. Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice, piše 24sata.  

Televizijske snimke koje dolaze iz Turske prikazuju šokirane ljude kako u pidžamama stoje na snijegu te spasioce koji kopaju po ruševinama kuća. 

Najmanje jedna zgrada srušila se u turskom mjestu Haliliye okruga Sanliurfe zbog posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Tursku. Kamere su zabilježile ljude koji su u nevjerici bježali nakon što se zgrada u sekundama sravnila sa zemljom. 

Video užasnog događaja možete pogledati OVDJE

Tursku je nakon razornog potresa kroz nekoliko sati pogodilo još jako puno naknadnih podrhtavanja koji variraju od jačine 5,5 do 6,6 Richtera.

-Za usporedbu, Turski potres je otpustio 5600 puta više energije od zagrebačkog i 125 više energije od petrinjskog potresa – kazala je za 24sata rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba