Kraj sudske zavrzlame u Africi

Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji – vraćaju se kući 

Objavljeno: 06.02.2023. zagorjeinternational

Kako su javili mediji iz Zambije, osmero hrvatskih posvojitelja kojima se sudilo za trgovinu ljudima, može ići kući nakon što je sudac u Ndoli Dominic Makalicha jutros prekinuo postupak. 

– Hrvati slobodni ići kući – objavio je portal Kalemba, a informaciju je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. 

– Nadležni sud u Ndoli odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana. U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć. Podsjećamo kako je hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice – objavili su iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Podsjećamo, četiri hrvatska para uhićena su 7. prosinca 2022. u Međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli dok su pokušali napustiti zemlju s četvero djece koju su posvojili iz DR Konga. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba