Zapravo je vrlo jednostavno

Finci su već petu godinu zaredom najsretniji narod na svijetu, a ovo su tri ključna razloga

Objavljeno: 06.02.2023. zagorjeinternational

Stanovnici 156 zemalja svijeta već godinama procjenjuju kvalitetu svojih života i daju joj ocjenu od 0 do 10, a Finska je petu godinu zaredom ponijela titulu najsretnije zemlje. Ti su rezultati zaintrigirali psihologa Franka Martelu koji proučava osnove sreće, a on je otkrio što to Fince čini najsretnijima, te što to ne bismo smjeli raditi kako bi bili sretniji.

Ne gledajte u tuđe dvorište

“Ne uspoređujte se i ne hvalite se svojom srećom”, poznata je finska uzrečica koje se Finci drže, a to pogotovo vrijedi kada su u pitanju materijalne stvari i otvoreno pokazivanje bogatstva.

– Jednom sam naletio na jednog od najbogatijih ljudi u Finskoj. Gurao je svog mališana u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao si je kupiti skup auto ili unajmiti vozača, ali odlučio se za javni prijevoz. Tako izgleda uspjeh u Finskoj – rekao je psiholog Martela, prenosi Index.hr.

Priroda 

Istraživanje koje je provedeno 2021. godine, pokazalo je da 87 posto Finaca smatra kako je priroda važna jer im pruža duševni mir, energiju i opuštanje.

– U Finskoj zaposlenici imaju pravo na četiri tjedna ljetnog odmora. Mnogi to vrijeme koriste za odlazak na selo i uranjanje u prirodu. Pritom kažu da je i bolje ako u kućama u kojima borave nema struje ili vode. Ja živim pokraj Helsinki Central Parka, gdje idem u redovite šetnje – dodaje psiholog.

Povjerenje

Razina povjerenja unutar zemlje uvelike utječe na sreću njenih građana, a to je dokazano eksperimentom ‘izgubljeni novčanik’. U 16 gradova diljem svijeta ispuštena su 192 novčanika, a u Helsinkiju je 11 od 12 novčanika vraćeno vlasniku. Na taj je način ispitano poštenje građana. 

– Finci vjeruju jedni drugima i cijene iskrenost. Ako zaboravite prijenosno računalo u knjižnici ili izgubite telefon u vlaku, možete biti sigurni da ćete ga dobiti natrag. Djeca također često idu javnim autobusom kući iz škole i igraju se vani bez nadzora – rekao je Martela. 

Dakle, želimo li biti sretni poput Finaca, najprije se moramo prestati uspoređivati s drugima i usredotočiti se na ono što nas čini sretnima. Također, poželjno je što više vremena provoditi u prirodi, te na kraju, svi zajedno trebamo poraditi na povjerenju i činiti dobra djela. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba