Za varaždinsku kulturu izdvojeno više od 400.000 eura iz proračuna RH

“I Grad uvijek nastoji podržati sve koji ga kulturnom ponudom obogaćuju jer zbog njih Varaždin doista je grad kulture”

Objavljeno: 05.02.2023. zagorjeinternational

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je kulturnim ustanovama Grada Varaždina i varaždinskim umjetničkim organizacijama sredstva za financiranje javnih potreba u kulturi za 2023. godinu u iznosu 401.221 eura, odnosno više od tri milijuna kuna, a očekuje se još sredstava i po drugim programima.

Sredstva dodijeljena temeljem javnog poziva na koji su aplicirale ustanove Grada Varaždina i umjetničke organizacije namijenjena su potpori programima, projektima, aktivnostima i manifestacijama u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku.

Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu tako je odobreno 800.000 kuna za redovni program, 20.000 kuna za organizacijske troškove koncertne sezone, 23.000 kuna za međunarodnu kulturnu suradnju, 20.000 kuna za nabavu informatičke opreme, a za rekonstrukciju dvorane Petar Veček 500.000 kuna. Gradskom muzeju Varaždin dodijeljeno je 160.000 kuna za muzejsku djelatnost, a Gradskoj knjižnici i čitaonici za nabavu knjižne i neknjižne građe 350.000 kuna. Za organizaciju 53. Varaždinskih baroknih večeri ministarstvo je Koncertnom uredu Varaždin namijenilo 650.000 kuna.

Ministarstvo je po programima podržalo i profesionalnu kazališnu djelatnost Kazališne družine ‘Kerekesh teatar’, zatim u dramskim, plesnim te izvedbenim umjetnostima Umjetničku organizaciju “VRUM“, a pod vizualnim umjetnostima Filmsko-kreativni studio, Kerameikon, Zlatni ajngel d.o.o. i HDLU. Za organizaciju koncerata u Varaždinu, za potporu glazbenoj i glazbeno-scenskoj umjetnosti, sredstva su dodijeljena i Hrvatskoj glazbenoj mladeži Varaždin, Jeleni Štefanić, Udruzi za menadžment glazbene i primijenjene umjetnosti i Varaždinskom komornom orkestru. CTK i Varaždinskom folklornom ansamblu odobrena su sredstva u kategoriji kulturno-umjetničkog amaterizma, a za međunarodnu kulturnu suradnju Varaždinskom tamburaškom orkestru i Varaždinskom folklornom ansamblu.

– Drago mi je da je Ministarstvo i ovaj put prepoznalo vrijednost i značaj programa varaždinskih kulturnih ustanova i organizacija jer njima zaista puno znači ova financijska potpora kako bi mogli organizirati i provesti svoje aktivnosti. Grad Varaždin zaista puno ulaže u kulturu i uključujemo se na svaki mogući način podržavajući sve one koji svojom kulturnom ponudom obogaćuju naš grad, jer oni uistinu to čine i Varaždin je bogat grad kulture upravo zbog njih – rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba