Šest mjeseci nakon tragične smrti novinara Vladimira Matijanića

HND organizira prosvjed u centru Zagreba, traži se smjena ministra Beroša 

Objavljeno: 05.02.2023. zagorjeinternational

Hrvatsko novinarsko društvo danas u 12 sati ispred Novinarskog doma u Zagrebu održava prosvjed pod nazivom ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’, točno šest mjeseci nakon tragične smrti novinara Vladimira Matijanića koji je umro 5. kolovoza prošle godine, nakon što mu u pet dana nije pružena adekvatna medicinska skrb, piše Index.hr.

Nakon okupljanja ispred Novinarskog doma, u 13 sati povorka prosvjednika kreće prema Markovom trgu, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko otkrio je i koji su zahtjevi prosvjednika. 

– Tražimo smjenu bešćutnog ministra zdravstva Vilija Beroša, to je onaj prvi zahtjev. Valja naglasiti da HND ustrajno i bez ikakvog kalkuliranja već gotovo šest mjeseci inzistira da se javnosti daju svi odgovori vezani za slučaj Matijanić. Ti odgovori su bitni ne samo za njegovu obitelj, kolege već i za cjelokupnu javnost jer ne želimo da se ikada više dogodi sličan slučaj – rekao je Zovko za Index.hr.

Također, dodao je kako je ministar Beroš cijeli slučaj oko smrti novinara Matijanića htio zataškati, a uz to je spomenuo da zdravstveni sustav u zemlji ne funkcionira, a dokaz tome su brojne poruke građana pristigle na adresu HND-a iz kojih je vidljivo da slučaj novinara Matijanića nije usamljen.

– Puno se javilo onih koji su izgubili svoje bližnje prije svega zbog nefunkcioniranja zdravstvenog sustava. Sustava za koji danas resorni ministar Beroš ističe da savršeno funkcionira. Beroš tako radi štetu čitavom društvu. Ovo je prosvjed za sve njih i za sve građane koji u ovoj zemlji zaslužuju imati zdravstveni sustav koji će im dati punu skrb – poručio je Zovko. 

Podsjetimo, Matijančić je umro u petak, 5. kolovoza prošle godine, nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Od toga je sada prošlo šest mjeseci i dosad nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen niti je itko odgovarao za njegovu smrt iako je zdravstvena inspekcija još u kolovozu utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba