Danas imendane slave: Veronika, Andrej, Andria, Andrija, Andi, Andreja, Andrea, Josip, Josipa, Jozefina, Jožica, Joža, Jozo i Joško

Evo kako su nastala ova imena!

Objavljeno: 04.02.2023. zagorjeinternational

Veronika je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena je latinska forma grčkog imena Berenice sastavljenog od phérein što znači donijeti donijeti i níkê što znači pobjeda, pa ime označava onu koja donosi pobjedu.

Andrija potiče od imena Andrej pa imaju i isto značenje jer im je korijen u grčkoj riječi andres što znači muževan. Drugi oblik ovog imena je Andria, Andi, a ženski Andreja i Andrea.

Ime Josip je među najpopularnijim imenima u kršćanskim narodima, a kažu da se Europom počelo širiti relativno kasno, od 18. vijeka. Njegov oblik nam dolazi preko grčkog i latinskog jezika. Korijen mu je u hebrejskom: Johosef, složen od dviju hebrejskih riječi Jo, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika jasaf (dodao je, umnožio). Ime je zapravo – kako je to kod biblijskih imena često – rečenica: Bog neka doda (umnoži)! Ženski oblik ovog imena je ime Josipa. Drugi oblici ovog imena su Jozefina, Jožica, Joža, Jozo i Joško.

Izidor je muško ime izvedeno od imena Isidor potiče iz grčkog Isidoros, Isis + doron. Isida je bila egipatska boginja – zaštitnica zemljoradnje, a doron znači dar, poklon. Ženski oblik ovog imena je Izidora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba