Odjel Neurologije varaždinske Opće bolnice dobio novu Jedinicu za liječenje moždanog udara

“Neurologija je samostalna jedinica od 1982., od 2007. moždani udar liječimo najmodernijim metodama, a sada imamo i adekvatnu opremu”

Objavljeno: 02.02.2023. VH

Na Odjelu za neurologiju Opće bolnice Varaždin otvorena je moderna Jedinica za liječenje moždanog udara u čije opremanje je Varaždinska županija uložila preko 400.000 eura, a svečanosti su uz sadašnje i bivše djelatnike odjela, nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik Siniša Jenkač i gradonačelnik Novog Marofa, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak i brojni drugi uvaženi gosti.

Cilj rekonstrukcije i opremanja Jedinice za liječenje moždanog udara u Bolnici je poboljšanje postojećih sadržaja odjela Neurologije za organizaciju intenzivne njege/skrbi/liječenja pacijenata s pojačanim cerebrovaskularnim bolestima, a tijekom 2021. godine izvršeni su građevinsko-obrtnički radovi, instalacija vodovoda i odvodnje, elektrotehničkih instalacija  te strojarski radovi.

Suvremena oprema 

Jedinica za liječenje moždanog udara od sada je opremljena suvremenom ugradbenom opremom, respiratorima, stanicom za centralni nadzor pacijenata, medicinskim aparatima, bolesničkim krevetima, namještajem i ostalom opremom neophodnom za liječenje moždanog udara

Doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač je istaknula kako je ovaj čitav tjedan posvećen moždanom udaru, s naglaskom na moždani udar kod žena koji u cijeloj Hrvatskoj već petu godinu zaredom obilježava se kao Dan crvenih haljina.

– Odjel neurologije u varaždinskoj bolnici djeluje kao samostalna jedinica još od 1982. godine i kroz godine se razvijao, kako stručno, tako i kadrovski, a u ovoj smo zgradi od 2000. godine i imamo stacionarnu i polikliničku djelatnost. Još od 2007. godine moždani udar liječimo trombolitičkom terapijom, a to je danas najmodernije liječenje za moždani udar i to su smjernice i Hrvatskog i Europskog neurološkog društva. U svemu nam je tome nedostajala jedna ključna karika, a to je adekvatno opremljen prostor za zbrinjavanje pacijenata s moždanim udarom. Ovo je projekt koji traje godinama i zahvaljujem Ravnateljstvu koje je prepoznalo rad i trud djelatnika i pokrenulo rad ove Jedinice te Županiji koja je osigurala financijska sredstva. Ovaj je prostor opremljen svim potrebnim uređajima, respiratorima, monitorima i ostalim, kako bismo osigurali najbolju skrb za naše bolesnike s moždanim udarom – rekla je Kiđemet Piskač.

Veliko hvala

Župan Stričak je izrazio zadovoljstvo uređenjem i opremanjem ove jedinice.

– Ovu smo godinu proglasili godinom zdravstva u županiji. Dobar rezultat čine, osim prostora i dijagnostičkih, odnosno medicinskih aparata, prije svega ljudi. Veliko hvala svim našim zaposlenicima u svim zdravstvenim ustanovama koji prema svim našim građanima koji zatraže liječničku pomoć pristupaju zaista s puno topline i ljubavi. Isto tako, svaka investicija se nalazi u sredini trokuta želja, potreba i mogućnosti, a ovdje imamo priliku vidjeti kako se sve to poklopilo. Bitno za naglasiti i pohvaliti je i rad našeg Savjeta za zdravlje budući da svjedočimo brojnim njihovim inicijativama i akcijama kojima djeluju preventivno kako bi naši građani unaprijed bili upoznati ukoliko se pojave neki simptomi da je to znak da moraju zatražiti određeni preventivni pregled. Sada na području županije najvjerojatnije 100 žena ima rak dojke i ti podaci pokazuju koliko je bitno preventivno djelovati i educirati sve naše građane – naznačio je župan.

Ravnatelj Poljak se zahvalio županu i Županiji na financiranju ovog vrijednog projekta.

– Djelatnici našeg odjela za neurologiju su predani svom poslu te žele slijediti sve ono što se radi kvalitetno u hrvatskoj i svijetu. Još prošle godine ovdje su nam bili pacijenti koje smo liječili od COVID-a, a danas je ovo prekrasan prostor koji daje pogled u budućnost za liječenje. Hvala Županiji koja je uložila oko 400.000 eura u ovaj objekt – rekao je Poljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba