Ulaganja u obrazovanje ostaju na vrhu prioriteta

Međimurski srednjoškolci pri vrhu ljestvice po upisima na visoka učilišta

Objavljeno: 02.02.2023. zagorjeinternational

Prema novim rangiranjima iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, u vrhu ljestvice ponovo su maturanti iz Međimurske županije. Najveći postotak maturanata koji su u aktualnoj akademskoj godini upisali neko visoko učilište dolazi iz Grada Zagreba (81 posto), a slijede Zagrebačka, Dubrovačko – neretvanska, Koprivničko – križevačka i Međimurska županija. 

Ministarstvo je ljetos nagradilo 96 maturanata koji su na prošlogodišnjoj državnoj maturi ostvarili najbolje rezultate, odnosno 100 posto riješili ispite iz određenih područja, a među nagrađenima, četvero ih je iz Međimurja i to iz Gimnazije Josip Slavenski, Graditeljske škole, Srednje škole Čakovec te Tehničke škole.

Najviša prosječna ocjena 

Prema rezultatima državne mature, učenici međimurskih srednjih škola već su godinama među najboljima. Godine 2020. i 2021. međimurski maturanti postigli su najvišu prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima u Hrvatskoj, a godine 2021., na ‘A’ razini ispita ta je prosječna ocjena iznosila 3,45, dok je na ‘B’ razini bila 2,96. 

Ulaganja Međimurske županije u obrazovanje, od uređenja i gradnje objekata do podržavanja razvoja centara izvrsnosti te potpora učenicima, studentima i roditeljima, ostaju u vrhu ljestvice prioriteta. U doglednom razdoblju u preostalim osnovnim školama stvorit će se uvjeti potrebni za prelazak na jednosmjensku nastavu. Riječ je o petnaestak škola u kojima je potrebno postići povećanje kapaciteta, dok će za druge biti potrebno izgraditi i nove zgrade, poput OŠ Nedelišće i IV. osnovne škole Čakovec. Međimurska županija ulagat će u gradnju školskih sportskih dvorana u sredinama gdje ih još nema, te nastaviti investicije u vrtiće i područne školske odjele.

Mjere i programi 

Nastavljaju su mjere i programi za pomoć u obrazovanju: besplatni prijevoz autobusom ili vlakom za osnovnoškolce i srednjoškolce neovisno o udaljenosti od škole, a odnedavno i neograničena besplatna putovanja vlakom po Hrvatskoj za redovne studente. Tu su besplatni udžbenici i pomoć roditeljima za nabavku radnih materijala, zatim jednokratne pomoći studentima i nagrade dobitnicima rektorovih i dekanovih nagrada, potom i stipendiranje djece branitelja te učenika u deficitarnim obrazovnim programima. Međimurska županija jedina u Hrvatskoj financira asistente i u školama i u vrtićima za djecu s poteškoćama u razvoju, čime su obuhvaćene sve razine obrazovanja i odgoja djece i mladih.

Sve međimurske osnovne škole, bez iznimke dočekale su spremne nedavni početak drugog polugodišta i bez poteškoća prešle na model besplatne prehrane za sve učenike zahvaljujući opremljenosti školskih kuhinja. Podsjetimo da je Međimurska županija i prije implementacije novog modela besplatnog obroka za sve osnovnoškolce na državnoj razini, razvijala i primjenjivala uspješne programe vezane uz prehranu djece osnovnoškolskog uzrasta u ustanovama koje pohađaju.

Međimurska županija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba