Evo što su tamo radili

Janica i Ivica Kostelić boravili u zatvoru u Lepoglavi!

Objavljeno: 02.02.2023. zagorjeinternational

Svjetlo u tamnicu zloglasnog zagorskog ‘Alcatraza’ godinama pokušava unijeti poznati hrvatski boksač Stjepan Božić i to tako što dovodi brojne poznate osobe iz javnog života, poput sportaša, a ovog je puta doveo najtrofejniji sportski bratsko-sestrinski par, Janicu i Ivicu Kostelić kako bi održali tribinu za zatvorenike. Priča Stjepana Božića i Lepoglave počinje davnih dana kada je i on sam bio prvi put gost kod zatvorenika na nagovor prijatelja Marka Babića, heroja s Trpinjske ceste.  

– Prihvatio sam poziv i odradio tu tribinu, tad još kao aktivan i relativno popularan sportaš. Na tu priču zakačio sam se kad sam izlazio s prve tribine. Nakon što sam prošao četvera sigurnosna vrata i izašao, počeo sam razmišljati o tim ljudima i njihovu životu i o tome kako bih se ja osjećao da sam na njihovu mjestu – govorio je Božić za Večernji list, prenosi 24sata

Facebook/Stjepan Božić

Lepoglava nije običan zatvor, ako se može tako reći, nego je to dom nekim od najokrutnijih ubojica u Hrvatskoj. 

– Puno je ljudi koji su neke odluke donijeli u afektu, koji su učinili nešto u trenutku nepromišljenosti, a ima i tužnih spletova okolnosti. Paradoksalno je da sam se, kad sam izlazio, osjećao kao da sam napunio baterije. Teško mi je opisati, ali bilo je tako – kazao je Božić. 

Mali trud za sportaše ne prolazi neprimijećeno jer im znaju prilaziti i neki zatvorenici nakon što su odslužili kaznu. 

– Zaustavio bi me na cesti netko meni nepoznat, a ja bih pomislio da je to netko tko me hoće gnjaviti. Čovjek bi mi rekao da je služio kaznu zatvora kad sam doveo tog i tog gosta i da mu je to puno značilo, zahvalio bi mi. U tim trenucima osjećaš se kao da ti je izašlo sunce. Kad osjetiš zahvalnost čovjeka koji je velik dio života proveo lišen slobode, taj je osjećaj neprocjenjiv – rekao je Božić. 

Stvaranje socijalne klime nama u kaznionici donosi manje incidenata, a da bi se gosti mogli opustiti pomoglo je i prisustvo desetak pravosudnih policajaca koji su ujedno bili tu jer je ovo bila jedna od najposjećenijih tribina uopće. 

Na prvo pitanje, a u ovakvim prigodama važno je probiti led, odvažio se jedan Splićanin priupitavši Janicu i Ivicu čija je odluka bila izbor skijanja kao sporta – piše Večernji list. 

– Ja u početku nisam bila oduševljena skijanjem. Bilo mi je hladno, trebalo je nositi puno opreme pa mi se više sviđao rukomet. No, kako je roditeljima bilo teško razvoziti nas na dvije strane, onda su mene na skijanju priključili Ivici – ispričala je Janica a na nju se nadovezao Ivica: 

– Jednom zgodom otac me je doveo na Sljeme gdje je on, kao rukometni trener, vodio trening svoje momčadi. Ostavio me na Činovničkoj livadi gdje sam ja neprestano ponavljao tri zavoja, dva desna i jedan lijevi, pa sam, neki su mi rekli možda i zbog toga, tijekom karijere imao bolji desni zavoj. Kad je on vidio da ja i nakon dva sata to isto ponavljam, shvatio je da u meni ima strasti i volje. Za mene je skijanje oličenje slobode, najbliže što čovjek može doći do letenja – rekao je Kostelić. 

Arhiva/Janica Kostelić

Moderator Božić tada je na dnevni red stavio temu hrabrosti i straha za koje su najbolji primjer bili Ivičini nastupi na spustu u Kitzbühelu. 

– Prvi i drugi put me bilo jako strah. Prvih 30 i posljednjih 30 sekundi Streifa su užas. Na prvom startu sam si govorio “bit će dobro, bit će dobro” no kada sam vidio skijaša ispred sebe koji je skočio i nestao u “provaliji”, a iz publike se čuo uzdah, tu sam se usrao. Velim sebi sutra će biti bolje no i sutra sam se usrao. Već na prvim vratima sam pao na krivoj nozi što je za mene bila sramota no baš tada sam rekao “e sad ćeš ti mene ili ću ja tebe je….”. I spustio sam se dolje najjače što sam mogao i shvatio da na Streifu moraš izvaditi sve osigurače jer ga jedino tako možeš pobijediti – prisjetio se.

Arhiva/Ivica Kostelić

Kad su Ivicu priupitali hoće li opet nastupiti u regati samaca preko Atlantika on je kazao da hoće ali samo ako nabavi brži brod na što je, od nekoga iz publike tko nije znao da je taj brod od plastike, dobio velikodušnu ponudu: 

– Mi ovdje u kaznionici imamo drvni program, izradit ćemo brod, a radna snaga je džabe. 

Cijelu interakciju bivših skijaša i zatvorenika možete pročitati ovdje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba