Općina Hrašćina ponovno je nositelj hvalevrijednog projekta “Zaželi - Želim dostojanstvenu starost II”

DESET ŽENA BRINUT ĆE O 60 KRAJNJIH KORISNIKA: “Ovaj posao ispunjava, doprinosimo zajednici, a na kraju krajeva, pomažemo onima kojima je najpotrebnije”

Objavljeno: 02.02.2023. zagorjeinternational

Općina Hrašćina ponovno je nositelj hvalevrijednog projekta “Zaželi faza III – Želim dostojanstvenu starost II – Projekt zapošljavanja žena“, uz partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina i Centar za socijalnu skrb – Područni ured Zlatar Bistrica. 

Projekt će se odvijati na području općine Hrašćina narednih šest mjeseci, a njegovi su glavni ciljevi zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena, posebice onih iznad 50 godina, te pomoć najpotrebitijima, osobama starije životne dobi u težem životnom položaju.  

Voditeljica projekta Nikolina Prišćan navela je da je vrijednost projekta 65.618,16 eura (494.400 kuna), financira se iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020’, a ugovor je potpisan krajem prošle godine. 

Prepoznavanje potreba

– Činjenica da se projekt ponovno provodi na području Hrašćine pokazuje da Općina doista prepoznaje da postoje oni najpotrebitiji i na ovaj im način izlazi u susret i pruža pomoć – naglasila je Prišćan. 

U sklopu projekta zaposleno je ukupno 10 žena od kojih će svaka brinuti o šest krajnjih korisnika.

– Krajnji su korisnici osobe u nepovoljnom položaju, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi, a kroz projekt će se vama, odnosno njima, osigurati higijenske potrepštine s kojima ćete vi u njihovim kućanstvima njima pomagati u održavanju osobne higijene, higijene doma i slično – pojasnila je voditeljica projekta. 

Rezultati koje se nastoji postići ovim projektom, kazala je Prišćan, su podizanje svijesti javnosti o problemu dugotrajno nezaposlenih žena pripadnica ciljane skupine, povećanje razine socijalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, te povećanje mogućnosti zapošljavanja teško zapošljivih žena po završetku projekta. 

Veliko zadovoljstvo što se projekt na području Hrašćine nastavlja, izrazio je načelnik Branko Tukač koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u prijašnjem projektu i omogućili da se on sada nastavi. 

– Ovo je sada drugi puta da se na području općine provodi ovaj projekt i vrlo je važan, posebice za sredinu poput naše. Prošlog je puta trajao godinu dana, a zadovoljni su bili i krajnji korisnici i gospođe koje su u sklopu projekta bile zaposlene. Ovoga će puta trajati šest mjeseci i moram istaknuti da zaista mnogo znači, kako za krajnje korisnike kojima je važno da netko s njima popriča, da im netko pomogne oko kućanstva i doveze najosnovnije stvari, a onda i za žene koje se pritom zaposle – rekao je zadovoljno načelnik Tukač. 

Dobrobit za zajednicu

U projektu sada već drugi puta sudjeluje i mještanka Hrašćine Marija Švec. Kako je ispričala, prvi se puta javila jer je neko vrijeme bila nezaposlena, a kroz projekt i rad je uvidjela da je taj posao ispunjava.

– S obzirom na to da sam duže vrijeme bila nezaposlena, odlučila sam se prvi puta prijaviti i na kraju spoznala da je ovaj projekt doista nešto vrlo pozitivno, kako za zajednicu, mene, a na kraju krajeva, i ono što je najvažnije, za te ljude o kojima brinemo. Sve više smo svjesni koliko je starijima potrebna pomoć, bilo radi nekog posla ili čisto radi razgovora i spoznaje toga da nisu sami. Posebno vole taj dio kada s njima pričamo, prepričavamo im događanja i slično i držimo ih upućenima u ono što se događa – ispričala je Švec te dodala da su među korisnicima o kojima će brinuti i dvije 93-godišnjakinje koje se sjajno drže i koje su joj se još prvog puta posebno urezale u sjećanje.  

Valja dodati i da je za ožujak najavljen novi Javni poziv iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za nastavak projekta “Zaželi”, a Općina Hrašćina je već sada iskazala interes za nastavkom ovakve vrste projekta na svojem području. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba