Kroničan nedostatak profesionalnih vozača zbog ukidanja vojnog roka

Sve više autoprijevoznika uplaćuje autoškolu budućim vozačima C i D kategorije

Objavljeno: 31.01.2023. zagorjeinternational

Iz JNA se je izlazilo s tetovažom na ruci i ovisno o grani vojske, vozačkom dozvolom za upravljanje kamionom. No, nije JNA vojska bila jedina koja je omogućivala svojim vojnicima besplatnu obuku u upravljanju vozilima, već je to bila ustaljena praksa u svim europskim zemljama te je, kad je prije 20 godina ukinuto služenje domovini diljem Europe, malo tko mogao predvidjeti jednu od posljedica s kojom se sad Europa mora suočiti, a to je nedostatak vozača. Prema procjenama, iz JNA je, tako i u ostalim zemljama s vojnim rokom iz sustava, proizašlo 30 tisuća vojnika s vozačkim dozvolama u teretnim kategorijama. Današnja situacija utoliko je različita između zemljama što si bogatije države iz EU mogu donekle upotpuniti bazu vozača iz siromašnijih zemlja, kako Hrvatske, tako i država izvan EU koje su u još većem problemu poput Srbije ili Bosne i Hercegovine. 

Zbog toga su u BiH mnoge prijevozničke tvrtke odlučile sklopiti sporazume s autoškolama oko omogućavanja besplatnog polaganja kategorija za kamion i autobus za nove polaznike. Primjer je ‘Autoškole Ajan’ s tvrtkama iz Tešnja i Zavidovića za polaganje C i D kategorije. Sve troškove plaćaju prijevozničke tvrtke ‘Green Light’ i ‘Prijevoz putnika’. Dalibor Mlađenović, predstavnik tvrtke koja posreduje pri zapošljavanju vozača iz BiH u Sloveniji i Njemačkoj, ističe da je samo on u osam godina izdao 15.000 KOD95 licenci, koje su neophodne  na EU cestama, bosanskohercegovačkim vozačima za ove dvije zemlje. Dodaje da u Sloveniji trenutno nedostaje 3800 vozača, a u Njemačkoj 30.000 vozača autobusa i 80.000 vozača kamiona. Pojašnjava da je prosječna bruto plaća vozača u Njemačkoj 3700 – 4200 eura – piše sarajevski portal Klix, a prenosi Poslovni dnevnik.  

U Hrvatskoj je, kako doznajemo slična situacija, no ponude vlasnika autoprijevoznih kompanija za plaćanjem vozačkih ispita za više kategorije, vozači s položenom B kategorijom obično odbijaju iz dva razloga. Prvi razlog je jer uobičajeno ta ponuda uključuje kasnije plaćanje te vozačke iz plaće vozača i drugi razlog je sloboda kretanja na tržištu rada, stoga si vozači sami plaćaju autoškole. Vozača s položenim besplatnim vozačkim ispitima u JNA više gotovo nema u našim auto prijevoznim poduzećima.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba