Broj oboljelih je najviši u posljednjih 15 godina

Hrvatskom ‘hara’ epidemija opasne bakterije – preminule su četiri osobe 

Objavljeno: 31.01.2023. zagorjeinternational

Hrvatskom ‘hara’ streptokokna infekcija koja zadnjih petnaestak godina nije bila u jačem naletu, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od početka rujna prošle godine do sredine siječnja zabilježena su 3502 oboljela od streptokokne angine i 965 od šarlaha, dok je od invazivnih streptokoknih bolesti, koje podrazumijevaju sepsu i meningitis, oboljelo čak 12 osoba, od kojih su četiri umrle i te se brojke iz dana u dan povećavaju, piše Jutarnji list

Što se tiče preminulih, iz HZJZ-a kažu da se kreću od tridesetak do 65 godina. 

Stručnjaci su predviđali da će nakon korone porasti broj oboljelih od nekih drugih virusnih i bakterijskih bolesti i to se događa, a to je ispričao i infektolog Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u kojoj već neko vrijeme vlada opsadno stanje.

– U ovoj sezoni imamo puno više invazivnih streptokoknih infekcija ne samo u odnosu na pandemijske godine kad se to očekivalo zbog uvedenih epidemioloških mjera, odnosno jače osobne zaštite, nego i u odnosu na vrijeme prije korone. Nerijetko svjedočimo i teškom obliku streptokokne infekcije, a onda i septičnim stanjima, upalama pluća i bakterijskom meningitisu. Naprosto, puno je više invazivnog oblika te infekcije – rekao je Kutleša te dodao da se bolest kod većine manifestira kao blaža streptokokna angina ili šarlah, ali ima i teških oblika. 

– Još ne znamo zašto je došlo do ove eksplozije infekcije, ali vjerojatno je zaštita u vrijeme pandemije covida-19 jedan od ‘krivaca‘. No, moguće je da je došlo i do promjena u samoj bakteriji, što je manje vjerojatno, ali moguće – govori infektolog. 

Također, HZJZ je objavio da je dosad registrirao ukupno 11.075 prijava oboljelih od gripe, od čega su 3753 prijave zaprimljene u drugom tjednu ove godine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba