Trijumf u Australiji okaljan četničkim zastavama

Đoković ponovno svjetski broj jedan

Objavljeno: 30.01.2023. zagorjeinternational

Osvojivši Australian Open turnir, srpski tenisač Novak Đoković izjednačio je ukupni broj Grand Slam naslova Rafaela Nadala te se vratio na poziciju najboljeg po ATP ljestvici.

Upravo time vratila se i polemika o najboljem tenisaču u povijesti sporta. Naime, Roger Feder se umirovio prošle godine s ukupno 20 Grand Slam naslova, a Đoković ima prednost ispred Nadala zbog drugih rekorda koje drži u muškom tenisu, dok su mu za neformalnu titulu najvećeg svih vremena potrebni rekordi koje drže ženske teniske kolegice.

Tenisačica Margaret Court osvojila je čak 24 Grand Slam naslova u karijeri, no također ga vodi u njemu najuspješnijem turniru, jučer osvojenom Australian Openu s jednom pobjedom više. Rekord koji bi mogao prvo dosegnuti već u veljači je onaj Steffi Graf,  koja je bila prva na listi najboljih tenisačica svijeta ukupno 377 tjedana.

No svi nabrojani uspjesi i slavlje jučer je ostalo u sjeni četništva. Pobjedu nad Stefanosom Tsitsipasom, na tribinama Rod Layer Arene u Melbourneu, Đokovićevi navijači su proslavili mašući četničkom zastavom na kojoj piše: “S verom u Boga, sloboda ili smrt.”  

Pod tom zastavom počinjen je niz zločina u Drugom svjetskom ratu, kao i u ratovima koje je Srbija izazvala 90-ih. Primjerice, noseći tu zastavu razorenim Vukovarom su marširali srpski vojnici i pjevali: “Bit će mesa, klat ćemo Hrvate.” – piše Index

Već ranije su navijači srpskog tenisača izazvali kontroverze skandirajući ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a otac Novaka, Srđan Đoković je snimljen pored čovjeka koji na majici nosio simbol, slovo ‘Z’. Ruska i Bjeloruska obilježja su zabranjena na Australian Open zbog agresije Rusije na Ukrajinu.  

Inače, završetkom prvog Grand Slam turnira ove godine naš najbolje rangirani tenisač Marin Čilić ispao je iz kruga 20 najboljih tenisača na ATP ljestvici te se sad nalazi na 21. mjestu, dok je Borna Čorić zadržao poziciju koji je imao i prije turira, odnosno nalazi se na 23. Mjestu. Od naših tenisača koji su napredovali,  Borna Gojo se pomaknuo četiri mjesta i nalazi se na 121. Poziciji. Nino Serdarušić pao je za pet mjesta te se nalazi na 250. mjestu ATP ljestvice.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba