Vrijedi li vam još uvijek osobna, vozačka, putovnica?

Svi jedva čekaju proglašenje kraja pandemije koronavirusa, no to će mnogima donijeti nove glavobolje

Objavljeno: 28.01.2023. zagorjeinternational

Kako posljednjih mjeseci pandemija koronavirusa jenjava, nagađa se da bi se ubrzo i službeno mogao proglasiti njen kraj, a sastao se i hitni odbor za COVID Svjetske zdravstvene organizacije.

Tu je informaciju komentirao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Ako se i proglasi kraj, to samo znači da je virus i dalje tu, da je u endemskoj fazi i da će trajno ostati među nama. Hoće li se danas donijeti odluka je jako teško reći. Ono što sam dobio informaciju iz Geneve je da je to One million dollar question (pitanje od milijun dolara) – rekao je ravnatelj Capak, piše Poslovni.hr.

Međutim, proglašenje kraja pandemije bi moglo značiti nove probleme za brojne građane kojima je za vrijeme njena trajanja istekao neki dokument. Podsjetimo, za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa uvedeno je pravilo da će dokumenti poput osobne iskaznice i drugih, vrijediti sve dok pandemija traje, čak i ako dokumenti i službeno isteknu.

Prema podacima, više od 220.000 građana ima osobnu iskaznicu koja je istekla, a broj putovnica koje više ne vrijede je čak dvostruko veći. Također, više od 78.000 građana ima i nevažeću vozačku dozvolu, prenosi Poslovni.hr.

Kako pravilo nalaže, 30 dana nakon proglašenja pandemije se moraju predati zahtjevi za izradu novih dokumenata, a kako je rekla glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti, bez obzira na kraj pandemije, građani već sada polako mogu početi planirati izradu novih dokumenata.

– Imamo mobitel, tražilicu i ključne riječi redomat ili rezervacija termina, odabir policijske uprave, usluge i tako si rezervirate svoj datum – poručila je Goatti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba