Ustavni sud odbacio prijedloge lokalnih jedinica za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH

VEŠLIGAJ: Još kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio sam protiv okrupnjavanja vodoopskrbe na ovaj način

Objavljeno: 27.01.2023. zagorjeinternational

Gotovo godinu dana od pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama, Ustavni sud ocijenio je predmetni Zakon ustavnim, slijedom čega bi pregradsko vodoopskrbno društvo VIOP d.o.o. trebalo postati dijelom Zagorskog vodovoda.

Podsjetimo, Grad Pregrada i još 20-ak lokalnih jedinica iz cijele Hrvatske, podnijeli su Ustavnom sudu RH prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama NN 66/19 s Ustavom Republike Hrvatske. Navedenim Zakonom predviđeno je postojanje jednog isporučitelja na određenom uslužnom području, što je za uslužno područje broj 9 naše županije Zagorski vodovod d.o.o. Sukladno tome, pregradsko društvo za vodoopskrbu i odvodnju VIOP d.o.o. treba se pripojiti Zagorskom vodovodu. Inače, Zagorski vodovod je javna tvrtka u vlasništvu lokalnih jedinica te će i Grad Pregrada imati udio i pravo glasa pri donošenju odluka.

– Još kao zastupnik u Hrvatskom saboru, kada se ovaj Zakon donosio, bio sam protiv okrupnjavanja vodoopskrbe na ovaj način, međutim, zakone moramo poštivati. Iskoristili smo sve raspoložive pravne mogućnosti, međutim Ustavni sud je odbacio naše prijedloge. Informacija o tome kada će i pod kojim uvjetima do spajanja doći još se ne zna, ali svakako ćemo se boriti da u novom sustavu osiguramo što bolje uvjete za građane Pregrade – rekao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba