Britanska vlada upozorava građane - kineski mikročipovi mogu špijunirati

IZAZIVA LI VAM TO NELAGODU? Hladnjaci, žarulje i kade u službi špijuna  

Objavljeno: 27.01.2023. zagorjeinternational

Već od prije je poznato kako su proizvodi kineske kompanija Huawei zabranjeni od strane Britanske vlade, no novo upozorenje koje je poslano britanskim ministrima proširuje prijetnju i na ostale uređaje.

Kineski tehnološki “trojanski konj” predstavlja prijetnju britanskoj nacionalnoj sigurnosti zbog toga što mikročipovi ugrađeni u milijune proizvoda daju špijunske mogućnosti Kini. Stoji tako u izvješću koje je sastavio bivši diplomat Charles Parton, piše The Telegraph, a prenosi Jutarnji list.  

Prema tom scenariju, računalni uređaji bi prikupljali podatke i zatim ih prenosili putem 5G mreže, pružajući tako Kini mogućnost praćenja kretanja raznih obavještajnih ciljeva, uključujući ljude, oružje i raznu robu koristeći razne uređaje za industrijsku špijunažu. Milijuni takvih uređaja se već koriste u Velikoj Britaniji.  

– Još nismo svjesni ove prijetnje. Kina je uočila priliku za dominaciju ovim tržištem, a ako to učini, može prikupiti jako puno podataka, kao i učiniti strane zemlje ovisnima o sebi – kaže autor izvješća Parton koji je proveo 22 godine diplomatske karijere u Kini.  

Britanska javnost je izložena kineskom špijunskom hardwareu uvođenjem ‘IoT’ uređaja u svoja kućanstva. ‘IoT’ je kratica za Internet of Things (označava povezivanje uređaja putem interneta i predstavlja mrežnu infrastrukturu u kojoj fizičke i virtualne ‘stvari svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrirane), koriste male module koji povezuju uređaje s internetom, a među uređajima koji sadrže module su prijenosna računala, pametni zvučnici s glasovnim upravljanjem, pametni satovi, pametni mjerači energije, hladnjaci, žarulje i drugi uređaji kojima se može upravljati putem aplikacije.

Tu su i policijske kamere koje se nose na tijelu, kamere za zvono na kućnim vratima i sigurnosne kamere, uređaji za plaćanje bankovnim karticama, automobili pa čak i hidromasažne kade, ali i napredni sustavi oružja koji koriste module za praćenje upotrebe i prijenosa podataka natrag do vlasnika, a često i proizvođača, koristeći pritom 5G mrežu.  

Tri kineske tvrtke – Quectel, Fibocom i China Mobile – već drže 54 posto svjetskog tržišta kada su uređaji u pitanju te kao i sve kineske tvrtke, one moraju predati podatke kineskoj vladi ako im tako bude naređeno, što znači da Komunistička partija Kine može dobiti pristup broju uređaja koliko god joj srce želi. Među klijentima triju kineskih tvrtki su i računalni giganti Dell, Lenovo, HP i Intel, proizvođač automobila Tesla i tvrtka za kartično plaćanje SumUp.  

Sabotaže su još jedna briga više, ako bi Kina odlučila napasti nacionalnu infrastrukturu onesposobljavanjem uređaja. Čak i tako bezazlene aplikacije kao što one kod poljoprivrednih strojeva, koji također koriste takve uređaje, mogle bi pomoći Kinezima kako bi uočili ranjivosti u zapadnim lancima opskrbe, kao što su slabe žetve određenih usjeva, pa da zatim preuzmu tržišni udio potkopavanjem britanskih dobavljača, čineći tako Zapad sve ovisnijim o kineskom izvozu.  

Izvješće je objavila konzultantska tvrtka OODA (Observe–Orient–Decide–Act) koja navodi i činjenicu kako mnoge zapadne tvrtke proizvode takve uređaje.  

– Slobodne i otvorene zemlje trebale bi što prije zabraniti ‘IoT’ module proizvedene u Kini – stoji u izvješću te se preporučuje potpuna revizija državne imovine kako bi se uređaji zamijenili tamo gdje je to potrebno te se predlaže da se tvrtkama koje djeluju na osjetljivim poljima, poput obrane, naloži da obave taj posao do kraja 2025. godine.  

Britanski ministri su u cijelosti propustili shvatiti prijetnju koju predstavlja ‘IoT’, stoji u izvješću, stoga ih se poziva da poduzmu hitne mjere za zabranu mobilnih ‘IoT-ova’ kineske proizvodnje u robi koja se prodaje u Britaniji prije nego što bude prekasno, zaključuje izvješće. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba