Troškovi svadbe vinuli se u nebeske visine

Ljubav ipak ima cijenu, i to astronomsku – evo koliko ćete danas platiti udaju

Objavljeno: 27.01.2023. zagorjeinternational

Najnoviji udarac na mladence je poskupljenje u crkvi. Dosadašnja cijena od 40 eura podignuta je na 50 eura, a vjenčani list poskupio duplo, s četiri na osam eura. No, ovo je tek posljednje u nizu poskupljenja stavki koje svaka svadba mora imati, a kako, znamo troškovnik svadbi je podugačak.  

Zbog inflacije i općeg rasta cijena, hrana i piće poskupljuju gotovo svakog dana. Tako da je glavna atrakcija vjenčanja, svadbena torta za 100 osoba sada zbog poskupljenja jaja i maslaca skuplja za 30 posto – piše dnevnik.hr te dodaje kako se mogu očekivati skuplje vjenčanice, dekoracije i cvijeće, no ne može se još točno izračunati jer sve ovisi o cijeni materijala koja je promjenjiva, a trend je rast cijena. 

Ilustracija

Kako je biti mladenka u ovo vrijeme inflacije saznala je na svojoj koži Nika Levak koju su u tešku situaciju bacili restorani. 

– Ja sad njih pitam: ‘Dobro, ako je to bilo 80 eura, koliko će biti?’, a oni odgovaraju: ‘Pa do 90 eura maksimalno.’ Rekoh: ‘Dobro, ajde, pristajemo na to.’ Za nekih tjedan dana, malo više, oni meni šalju mail da cijena s kolačima i svime iznosi 120 i više eura po osobi i ja odustajem – ispričala je svoja iskustva Nika reporteru Nove TV. 

Samo godinu dana ranije cijena po stolicu u restoranima je bila u prosjeku 65-70 euro. Uslijed poskupljenja javlja se novi trend rezerviranja dvorane bez fiksne cijene. Mladenci u želji planiranja idealne svadbe sve ranije dogovaraju potrebne stvari. 

-Mi upite koje dobivamo za recimo 2024., 2025., nažalost, ne možemo poslati ponudu jer je još uvijek velika neizvjesnost, iako se prema nekim pokazateljima ta inflacija smiruje, ali je još uvijek aktualna. Kad gledam našu branšu, mi smo korigirali cijene ovisno o tipu događanja negdje od 10 do 15 posto – rekao je Jurica Protić iz Nezavisne udruge ugostitelja reporteru Dinu Golešu. 

Ekipa zadužena za atmosferu na svadbi dakako je bend, a prosječan bend obično naplaćuje svoje usluge 2000 eura. Nešto što je nekad bila jeftinija varijanta to više nije.  

-Za bendove moram reći da je cijena ostala ista prema našim iskustvima, veća povećanja cijena osjećaju se kod DJ-eva zato što je najvjerojatnije i potražnja za DJ-evima veća -rekla je organizatorica vjenčanja Iva Kraljević za Novu TV. 

Naravno svi bi mladenci željeli ovjekovječiti uspomene sa svoje svadbe koju će platiti podosta, stoga su fotografiji neizostavni dio svadbenog vesela. Ovisno o željama mladenaca prošle godine usluge su fotografi prosječno naplaćivali između 500 pa do 1000 eura.   

– Cijene su već nekoliko godina podjednake, s tim da tu treba neku ogradu staviti jer su prošle godine cijene repromaterijala skočile 10 do 20 posto, a mi smo sada u vremenu sajmova i ugovaranja poslova pa cijene možda i budu nešto više – ustanovio je Goran Grgić iz Sekcije fotografa u HOK-u. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba