Spektakularno izdanje manifestacije Seljačke bune Srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih oblizeka

Bitka kod Stubice slavi 450 godina od najveće borbe za pravicu malog čovjeka!

Objavljeno: 27.01.2023. zagorjeinternational

˝Buna trajeeee…˝ ponovno će odzvanjati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u “borbi za pravicu”. Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 450 godina, ove godine slavi i 15 godina održavanja gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu ‘Seljačku bunu – Bitku kod Stubice’ između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema spektakl kakvog svi zajedno očekujemo.

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, nakon dvije pandemijske godine, vraća se na bojno polje u posebnom i raskošnom izdanju,  gdje će nekoliko stotina statista i sudionika, prikazati publici rekonstrukciju Seljačke bune iz davne 1573. godine koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Uz spektakularnu ‘Bitku kod Stubice’ posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program.

U subotu, 04. veljače kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici kreće Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem, a ‘Bitka kod Stubice’ održat će se u subotu, 11. veljače kod dvorca Stubički Golubovec s početkom u 14 sati, detaljan program donosimo u nastavku.

PROGRAM

Kako smo ranije spomenuli, 04. veljače počinje ‘Puntanje kmetov’ u Hižakovcu u Donjoj Stubici gdje će se u 11 sati prikazati života Matije Gupca kod rodne kuće Matije Gupca u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža, a u 13 sati kreće organizirani odlazak prema Gupčevoj lipi gdje u 14 sati dolaze pobunjeni kmetovi, kreće naoružavanje i obučavanje za bitku, pripremanje Bune i pučko veselje.

U Muzeju seljačkih buna, u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici 4. i 5. veljače od 9 do 17 sati imate mogućnost obilaska Muzeja uz popust od 50 posto na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica, a u 11 sati je organizirano besplatno stručno vodstvo. U periodu od 12 do 14 sati održat će se i radionica ‘Buna u suveniru’.

Na istom mjestu, u četvrtak, 09. veljače u 18 sati otvara se izložba ‘Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića’ koja će biti otvorena do kraja svibnja. Dan nakon kreće zagrijavanje za bunu u ‘Buna pubu’ u Donjoj Stubici od 22 sata uz grupu ‘Ogenj i Hands’ & ‘Voice – Tomi i Vladek’.

U subotu, 11. veljače, kreće ‘Bitka kod Stubice’. U 9.30 u Parku Jure Stubičanca kreće 53. planinarski pohod ‘Stazama Gupčevih puntara’ u organizaciji Planinarskog društva “Stubičan” (prijave na e-mail: [email protected]). U 11 sati počinje Srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih oblizeka i zabavni program za koji će se pobrinuti tamburaški sastav ‘Vinski brati’.

U 13 sati kreće okupljanje pobunjenih kmetova, a u 13.30 seljaci kreću u povorci do Dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici gdje će u sati započeti Bitka kod Stubice. Nakon toga, u 15.30 kreće ‘Buna party’ uz Krešu Oremuša & Bluzy threesome, zatim u 18 sati dolazi Goran Bare & Majke, a u 20 sati nastavlja Krešo Oremuš & Bluzy threesome.

Nije izostao ni after party pa će se zabava nastaviti u ‘Buna pubu’ od 21 sati uz grupu ‘Tahijevi kmetovi’ i ‘Hands & Voice – Tomi i Vladek’, a 11. veljače od 9 do 21 sati kupanje u Terme Jezerčica je na 15 posto popusta za individualne i obiteljske ulaznice.

Na kraju valja napomenuti kako je obilazak Muzeja uz popust od 50 posto na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica aktivan za cijeli mjesec veljaču.

Ulaz na sva gore navedena događanja je besplatan, osim Muzeja i Termi.

Događaj pratite i na Facebooku, a više informacija potražite OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba