U Krapini nagrađeni laureati za 2022., dodijeljeno i priznanje za životno djelo

BRAVO JANA I PETAR! Braco i seka najbolji zagorski sportaši: “Brži sam, ali ona je bolja”

Objavljeno: 26.01.2023. zagorjeinternational

Tijekom vrlo uspješne godine hrvatskog sporta mogli smo ćuti kako su upravo sportaši naši najbolji ambasadori, isto je tako i u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je ovoga četvrtka podijelila brojna priznanja izvrsnim sportašima. Još od natjecateljskih dana Ivice i Janice Kostelić, Hrvatska nije imala takav sportski tandem, no upravo tu u Zagorju se naziru njihovi nasljednici, sestra i brat, Jana i Petar Pavalić. U noći slavlja zagorskog sporta ovo dvoje mladih plivača uzelo je glavnu nagradnu, no krenimo redom, jer uspjesi postoje u svim dobnim kategorijama raznih sportova, prisustvo Zagoraca je na zavidnom nivou, a dodijeljeno je i priznanje za životno djelo.

Odluku o nagradama donio je Izvršni odbor Športske zajednice Krapinsko – zagorske županije na prijedlog povjerenstva koje je radilo u sastavu: Tomislav Zrinšćak, Ivica Androić, Saša Kundih, Stjepan Merkaš, Tatjana Tuđa i Srećko Znika.

Prvu priliku za preuzimanje pehara su imali sportašice do 14 godina, a prva tri mjesta redom su osvojile Helena Dinjar, prvakinja Hrvatske u akvatlonu, Patricija Seljan za osvojeno drugo mjesto na prvenstvima Hrvatske u disciplini zračni pištolj te Sara Rivetti, koja je osvojila dva prva mjesta na stolnoteniskim natjecanjima.

Muški kolege

U istoj kategoriji osvojili su pehare Patrik Dinjar i Nik Špoljar koji su podijelili 3. mjesto, Patrik za prvaka u akvatlonu, a Nik za prvaka u sportu Wushu. Drugo mjesto je pripalo Martinu Gojšić koji je osvojio prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske u kuglanju. Najbolji u kategoriji do 14 godina je kapetan nogometne selekcije naše županije Mihael Kelava.  

Najbolje zagorske sportašice do 18 godina su Vanja Bartol koja se natječe u plivanju, Magdalena Škreblin za izvrsnost u kuglanju te Emma Horvat koja je protekle godine osvojila čak tri prva mjesta na Grand prix mitinzima.

Mladi zagorski sportaši do 18 godina su slično mlađim kolegama podijelili nagradu za treće mjesto između vozača motocrossa Luke Kunića i rukometaša Tina Švaljeka. Druga nagrada je otišla u ruke juniorskog prvaka Hrvatske Patrika Ercega, a prvo mjesto je osvojilo prvak u streljaštvu Pavao Hac

Nogometaši su ove godine dobili izuzetna priznanja. Nagrada za razvoj sporta otišla je Ivanu Maku poznatijem pod nadimkom Fifek nekadašnjem igraču NK Vatrogasec, također nagrada je otišla u ruke i Josipu Goričanu zvanom Korlja koji je svoju nogometnu karijeru počeo u NK Zagorcu iz Krapine. Nagrada za životno djelo u sportu dodijeljeno je Željku Hohnjecu koji je u svojoj bogatoj igračkoj karijeri bio član legendarne Dinamove momčadi koja je 80-ih postala prvak bivše države.  

– Ovo je za mene najveće postignuće što jedan sportaš ili sportski djelatnik može dobit od Sportske zajednice. Ponosan sam na nagradu ali istovremeno kad dobiješ takovu nagradu a u srcu si još uvijek mlad shvatiš da se približava kraj onog što si cijeli život volio i radio. No, nedam se jer još uvijek sam aktivan u udrugama te taj život uz mlade i mene drži mladim – kazao je Hohnjec.

Ovom prilikom bivši igrači su usporedili svoje nogometne početke s današnjim stanjem u nogometu.

– Bilo je to potpuno drugačije vrijeme, jedina zanimacija nam je bio nogomet na kojem je bilo puno više djece nekad iako tereni i uvjeti nisu bili ni približni današnjim, a uspjesi su se samo nizali – slažu se Željko i Ivan.

Najbolje ekipe

U ekipnim sportovima najbolje zagorske ženske ekipe su Odbojkaški klub Toplice koja je trenutno na prvom mjestu lige, zatim ekipa Plivačkoga kluba Olimp Zabok koja je osvojila prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske te prvo mjesto je pripalo Streljačkom društvu Veliko Trgovišće čija ženska ekipa uvijek među prve tri ekipe u svojem sportu.  

Muške ekipe koje su osvojila priznanja ove godine su Atletski klub Zabok i Plivački klub Olimp Zabok koje su se popele na podij tijekom prvenstva i time zaslužili 3. nagradu Krapinsko – zagorske županije. Nogometni klub Zagorec je druga najbolja zagorska momčad, ostvarivši uspjeh napredaka u viši rank natjecanja. A najbolji zagorski tim je Košarkaški klub Zabok, koja je uspio pobijediti veliku Cibonu. Također, priznanje za ‘Fair play’ 2022. godine dodijeljeno je Športsko ribolovnom klubu ‘Klein’ iz Oroslavja za raspodjelu sredstava udrugama koje imaju natjecateljsku mladež. 

Najbolji igrači

Ove godine su se dodijelile i nagrade najboljim igračima iz ekipnih sportova, prva tri mjesta otišlo je u ruke sljedećim sportašima,  rukometašu Dejanu Končić, zatim članu kuglačkog tima Toniju Ljubiću, a prva nagrada dodijeljena je košarkašu Antoniju Črnjeviću. Najbolji sportaši ove godine su na trećem mjestu Helena Beljak koja je osvojila na svjetskom prvenstvu u savateu treće mjesto i Marija Lukin koja je osvojila prvo mjesto u triatlon ligi. Mihaeli Oborovečki koja je svjetska prvakinja u samostrelu pripalo drugo mjesto najboljih sportaša Zagorja. U muškoj konkurenciji najboljeg sportaša treće mjesto je zauzeo Martin Oborovečki koji je član tima koji je oborio svjetski rekord u disciplini samostrel. Treći na svijetu i prvu u Hrvatskoj u saveteu Dario Boroš preuzeo je nagradu za drugog najboljeg zagorskog sportaša.

Ove godine, kao što smo napisali, najbolji i najbolja dolaze iz iste obitelji, vrhunski mladi plivači brat i sestra Jana i Petar Pavalić. Oboje su juniorski prvaci, a uspjesi nisu prestali s prelaskom u seniorsku konkurenciju te je pred njima blistava sportska karijera.  

– Imala sam ozljedu krajem prošle godine no prošlo je i sad se vraćam plivanju i bit ću spremna za ovogodišnja prvenstva – ispričala nam je Jana.  

– Sestra je velika podrška i užitak je natjecati se s njom u bazenu – rekao nam je Petar i dodao:

– Brži sam, ali ona je bolja.  

S obzirom na to da je dodjela nagrada upriličena u Krapini, među nazočnima je bio i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović koji je rekao da mu je iznimna čast što u gradu može ugostiti svečanost poput ove na kojoj je dodjeljuju nagrade najboljim zagorskim sportašima.

– Grad Krapina aktivno potiče sport i to se može vidjeti kroz naša ulaganja. Ove godine smo osigurali preko 200.000 eura za rad Krapinskog sportskog saveza što je praktički dvostruko više od vremena kada sam preuzeo mandat gradonačelnika. Uz to, potičemo sport izgradnjom sportske i rekreativne infrastrukture, pa su tako uređena i izgrađena nova igrališta te se obnavlja sportski centar u Podgori koji polako počinje izgledati onako kako bi trebao. Jedno veliko hvala bi ovim putem izrazio svim entuzijastima koji rade u našim klubovima. Oni su taj motor koji pokreće sport u našoj županiji – rekao je gradonačelnik Gregurović.

  

Župan Željko Kolar nije skrivao ponos zbog vrhunskih rezultata zagorskih sportaša.

– Ovo je dokaz da se u manjim sredinama kao što je naša, uz kontinuirani rad, odricanja, puno uloženog slobodnog vremena i naravno talenta, može doći do svjetskih rezultata. Imamo ovdje puno sportaša i sportašica koje se takmiče u olimpijskim sportovima i imaju odlične rezultate. Primjerice, Pavalići su sjajni i imaju veliku šansu da postignu olimpijsku normu i plasiraju se na Olimpijske igre. To je za svakog sportaša vrh vrhova i vjerujem da oni imaju tu snagu koja bi ih približila Olimpijskim igrama, a mi smo tu da dodatno pomognemo kako bi oni imali sve uvjete da ih njihov talent i rad dovedu do Olimpijskih igara. Također, čestitam i svim ostalim sportašima u svim ligama i svim sportovima – poručio je župan Kolar te dodao da na području županije djeluje oko 7000 sportaša.  

Potom je prokomentirao i odluku novog pedagoškog standarda Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

– Trodijelne sportske dvorane ne mogu biti u svakoj jedinici lokalne samouprave, ali u većim gradovima one su neophodne da bi sportaši mogli trenirati u adekvatnim uvjetima, da bi se mogla organizirati europska i svjetska takmičenja i da bi naši sportaši mogli pred domaćom publikom pokazati ono što znaju. Zbog toga mi je ne razumljiva ova odluka novog pedagoškog standarda Ministarstva gdje bi morali imati 46 razrednih odjela kako bi mogli imati dvodjelnu sportsku dvoranu. To znači da sve projekte koje smo mi radili dosad, moramo raditi ispočetka. Recimo, jedne Krapinske Toplice koje imaju specijalnu bolnicu, imaju bazene gdje mogu dolaziti momčadi na pripreme, imamo i hotel, a zapravo bi mogli izgraditi jednodijelnu sportsku dvoranu. Razliku do trodijelne bi trebale financirati jedinice lokalne i regionalne samouprave. To se sad može napraviti u jednoj ili dvije samouprave, ali se ne može u osam, tim više što smo mi, prema važećem pedagoškom standardu, pripremali svu važeću dokumentaciju i sada moramo raditi skoro sve ispočetka – komentirao je Kolar te zaključio da treba pronaći zajednički model kojim će se moći isfinancirati ta razlika. 

Inače, dodjeli priznanja nazočili su Hrvoje Balen, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport, Zorislav Srebrić, više savjetnik predsjednika HNS-a, Stjepan Merkaš, predsjednik NS KZŽ te ostali visoki uzvanici.

Nakon dodjele nagrada sportaši i ekipe su ostale na domjenku u KTC-u u Krapini, uz nastup pjevačice Dine Leško i Marka Pečeka na gitari, iskoristivši ovo priliku za opuštanje od natjecateljskog duha te su u ležernoj atmosferi razmijenili iskustva i prepričavali dostignuća.

FOTO I TEKST: Nikola Turin  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba