Evo koje su prioritetne potrebe u kulturi kod naših susjeda

Varaždinska županija osnovala Kulturno vijeće, predsjednica je Vesna Pascuttini-Juraga

Objavljeno: 25.01.2023. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu jučer je održana prva sjednica Kulturnog vijeća Varaždinske županije, stručnog savjetodavnog tijela osnovanog temeljem Odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Varaždinske županije koju je donijela Skupština na temelju Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

Glavna zadaća Kulturnog vijeća je predlaganje ciljeva kulturne politike Varaždinske županije i mjera za njezino provođenje, a uz to će davati stručne podloge i mišljenja, pratiti i razmatrati stanje u pojedinim područjima umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, davati prijedloge za poticanje njihova razvitka i unapređivanja te obavljati druge poslove. 

Predsjednica Kulturnog vijeća je dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Članovi su dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, mr. sc. Sonja Poljak, magistra znanosti, diplomirani muzeolog te profesorica povijesti i filozofije, Klara Macolić Kuparić, magistra povijesti umjetnosti i prvostupnica povijesti, i Tibor Martan, diplomirani etnolog i profesor pedagogije te sveučilišni specijalist dramske pedagogije.

Petero članova imenovao je župan Anđelko Stričak među kandidatima koje su putem javnog poziva predložile ustanove u kulturi, umjetničke organizacije i udruge te druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u području kulture i umjetnosti.

Prva zadaća Kulturnog vijeća bit će stručno vrednovanje i ocjenjivanje projekata i programa prijavljenih na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije za 2023 godinu. Javni poziv je raspisan sukladno Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, a prioriteti programa javnih potreba u kulturi prvenstveno se odnose na očuvanje običajne i tradicijske kulture, očuvanje kulturne baštine, tradicionalnih kulturnih manifestacija, amaterske kulture, profesionalne i institucijske kulture, poticanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva, programe koji promiču sadržaj ili teme vezane uz Varaždinsku županiju, kajkavski jezik, umjetnike i znamenite ličnosti s područja Varaždinske županije, programi za djecu i mlade, programi u kojima sudjeluju osobe s poteškoćama, gluhe i nagluhe osobe, slijepe i slabovidne osobe, programi koji se održavaju kontinuirano, programi koji promiču opće ljudske vrijednosti i tematiziraju marginalizirane i ranjive skupina društva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba