VARAŽDINSKA ŽUPANIJA: Projekt ‘Zaželi’ krenuo u treću fazu

“Teže zapošljive žene se na ovaj način vraćaju na tržište rada, a krajnjim korisnicima se kroz projekt poboljšava kvaliteta života”

Objavljeno: 25.01.2023. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je početna konferencija projekta ‘Zaposli-Osnaži-Pomozi, ZOP’ u sklopu programa “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III”, kojeg provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s ostalim partnerima.

Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali’, njegova je vrijednost 1.483.200 kuna, provodi se na području Varaždinske županije, a traje od  7. studenoga 2022. do 7. srpnja 2023. godina, te će kroz njegovu provedbu biti zaposleno 30 gerontodomaćica koje će se brinuti o 180 krajnjih korisnika.

Partneri na projektu

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, općine Gornji Kneginec, Maruševec, Sračinec, Visoko, Breznički Hum, Klenovnik i Breznica, te gradovi Novi Marof, Varaždinske Toplice i Ivanec, a uvodnoj konferenciji su, uz zamjenicu župana Silviju Zagorec, ravnateljicu Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandru Vidaček, pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicu Božić i Lidiju Perši iz Zavoda za socijalnu skrb – područni ured Varaždin, prisustvovali i čelnici gradova i općina, partnera na projektu. 

Jedna od gerontodomaćica je i Nada Križanec iz općine Sračinec, koja je u ovom projektu već četvrti put i brine se za ukupno šestero korisnika.

– Volim pomagati drugim ljudima. Oduvijek me vodila ta misao da mogu nekome pomoći. Posao je odgovoran, ima i teških dana, ali s ljubavlju dok se radi, sve je nekako lakše – rekla je Križanec.

Podršku projektu pruža i Županija, pa je zamjenica župana Zagorec izrazila zadovoljstvo što projekt ulazi u treću fazu te je naglasila kako je u sve tri faze projekta izdvojeno oko devet milijuna kuna.

– Ovaj projekt je iznimno važan za teže zapošljive žene koje se na ovaj način ponovno vraćaju na tržište rada, a krajnjim korisnicima će se kroz ovaj projekt poboljšati kvaliteta života – rekla je zamjenica župana, podsjetivši kako je Varaždinska županija uključena u nekoliko projekata socijalne tematike. 

– Vodimo brigu o svakom čovjeku jer pažnju ponajprije moramo usmjeravati na ljude, na kvalitetu njihova života, a prvenstveno kada je riječ o našim najranjivijim skupinama ljudi, odnosno našim starijim žiteljima koji zaslužuju jednu dostojanstvenu i kvalitetnu starost, a mi smo tu da im kroz naše organizacije i institucije dajemo podršku – kazala je Zagorec.  

Ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček je iskazala zadovoljstvo nastavkom programa “Zaželi III”, što govori koliko je on prepoznatljiv u lokalnoj zajednici.

– Zaželi III obuhvaća zapošljavanje pripadnica ranjivih skupina gerontodomaćica, njih 30 koje će na području Varaždinske županije pružati usluge skrbi i brige o oko 200 starijih i nemoćnih osoba. Projekt se provodi u gradovima Varaždinske Toplice, Novi Marof i Ivanec i na području sedam općina – objasnila je Vidaček istaknuvši kako je interes za ovaj projekt iznimno velik.

Izuzetno zadovoljni korisnici 

– Svakodnevno smo primali pozive od korisnika prilikom pauze projekta, s upitom kada gerontodomaćice kreću u pružanje usluge. Jako su zadovoljni jer su im one svakodnevno pri ruci – dostavljaju namirnice, donose lijekove i svakodnevno podižu kvalitetu njihovog života – izjavila je ravnateljica.

Načelnik Maruševca Mario Klapša obratio se u ime svih partnera na projektu i rekao da sa županijskim Crvenim križem imaju izuzetno dobru suradnju po pitanju skrbi za starije i nemoćne.

– U ovoj godini jedna će gerontodomaćica biti zadužena za šest korisnika na području općine, a Općina surađuje i sa susjednim društvom Crvenog križa iz Ivanca gdje su četiri gerontodomaćice na 24 korisnika. Ovo je velika i važna pomoć za osobe koje nemaju obitelji ili ako im članovi obitelji žive u nekim drugim područjima i oslonjeni su na pomoć gerontodomaćica – zaključio je načelnik Klapša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba