Svetokriški i lepajčanski vinari zajedno proslavili Vincekovo

Proslava koja je strogo pratila tradiciju i običaje, trajala je čak dva dana 

Objavljeno: 24.01.2023. zagorjeinternational

Vinogradari i vinari, članovi Udruge vinogradara i vinara Sveti Križ Začretje, te Udruge vinogradara, vinara i voćara Sv. Juraj Lepajci, prema dobro znanoj tradiciji, i ove su godine odlučili zajedno proslaviti ‘Vincekovo’, a proslava je trajala čak dva dana. 

Članovi spomenutih udruga su se okupili u subotu, dan uoči Vincekova, u vinogradu Hrvoja Merkaša u Donjoj Šemnici kako bi obavili ceremonije koje priliče vinogradarima. Tako je, bez obzira na hladnoću i snijeg, gazda trsja ritualno orezao trs, spremio tri grančice s po tri pupa, koje je potom kod kuće uz prozor stavio u vodu, a sve kako bi mogao predvidjeti kakva će biti nova vinogradarska godina.

Orezani je trs potom poškropljen lanjskim vinom, a na trs su obješene kobasice. Svetokriški je župnik potom blagoslovio “delo i težake“, vinogradare, podrumare i sve nazočne, te im zaželio dobar urod i fino vino.  Sve se to odvijalo uz dobru domaću glazbu i popevku. 

Vesela se družina potom otputila do obližnje klijeti Franje Cvetka Frenkija, gdje su se svi počastili finim jelom i vinom, a zabava se nakon toga otegnula do kasno u noć.

Idućeg dana, na samo Vincekovo, vinari obje Udruge su se ponovo okupili, sada pri Svetoj misi u kapeli Sv. Ane u Završju Začretskom, a koju je predvodio svetokriški župnik, Vladimir Drnetić.

Nakon toga, vinogradari su se zajedno uputili do obližnje župne kuće kako bi i tu obavili ceremonije orezivanja trsova koje je sada obavio Dragec Veček, zatim blagoslova od strane svetokriškog župnika, pa onda i zalijevanja trsova zasađenih pored župne kuće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba