Novi šokantan film prikazuje ozlijeđene i bolesne lisice na finskim farmama krzna

Da bi i Hrvatska dospjela na popis zemalja čiji se građani zalažu za Europu bez krzna nedostaje još 2000 potpisa

Objavljeno: 23.01.2023. zagorjeinternational

Organizacije za zaštitu životinja Oikeutta eläimille i Humane Society International/Europe izašle su u javnost sa šokantnim snimkama. Prikazuju lisice uzgajane radi krzna u Finskoj s natečenim očima, inficiranim ušima, deformacijama na tijelu te ozlijeđenim i krvavim repovima i šapama. Mogu se vidjeti i pretile, tzv. ˝čudovišne lisice˝ s golemim kožnim naborima, koje su nastale selektivnim uzgojem kako bi imale više krzna, ali i bebe lisice koje jedu svoju mrtvu braću i sestre.

Snimka razotkriva veliku patnju životinja u nemilosrdnoj industriji krzna. Takvi prizori prisutni su u zemljama poput Finske, koja se hvali da je gotovo 100 posto njezinih farma lisica za krzno certificirala aukcijska kuća za trgovanje krznom SAGA Furs, koja obećava ˝najvišu razinu dobrobiti životinja˝. No snimke užasnih uvjeta u kojima se životinje drže pokazuju da to očekivano nije tako i da je nužna zabrana uzgoja. Krzno lisica podrijetlom iz Finske koriste brendovi kao što su Fendi, Yves Salomon, Woolrich, Ermanno Scervino i Max Mara.  

Više od 1,2 milijuna građana EU-a dosad je potpisalo Europsku građansku inicijativu ‘Europa bez krzna’ kojom se poziva Europska komisija da zabrani uzgoj i prodaju krzna u EU-u. Kod nas je potrebno još 2000 potpisa da bi i Hrvatska dospjela na popis zemalja čiji se građani zalažu za Europu bez krzna. Prijatelji životinja mole sve da ostave potpis na www.krvnijemoda.eu što prije jer je svaki glas važan:

– I prije nego što je u Hrvatskoj stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, 73,7 posto građana izjasnilo se protiv uzgoja. Sada je vrijeme da budemo glasni i za životinje koje pate na okrutnim farmama u Europi!

Aktivisti finske organizacije Oikeutta eläimille snimali su na šest nasumično odabranih farmi krzna u zapadnoj Finskoj između lipnja i studenoga 2022. Kristo Muurimaa iz te organizacije izjavio je:

– Iako većina Finaca želi zabranu držanja životinja radi krzna, naši političari nisu uspjeli stati na kraj toj okrutnosti. Zabrana na razini EU-a pomogla bi životinjama i u drugim zemljama članicama, gdje se pohlepa za novcem cijeni više od dobrobiti životinja.

Dr. Joanna Swabe, viša direktorica javnih poslova u organizaciji Humane Society International/Europe, dodaje:

– Potpuno je neprihvatljivo da milijuni životinja i dalje užasno pate diljem Europe. Većina ljudi ne želi imati ništa sa životinjskim krznom, što dokazuje i golema potpora europskoj građanskoj inicijativi za zabranu uzgoja i trgovine krznom diljem EU-a. 14 država članica EU-a već je zabranilo uzgoj životinja radi krzna. Zapravo, samo mali broj zemalja dopušta nastavak ove prakse, a sada je vrijeme za zabranu na razini cijele EU. Pomozimo svojim potpisom da zauvijek zabilježimo ovu okrutnu trgovinu u povijesne knjige.

Informacije o davanju potpisa za europsku građansku inicijativu ‘Europa bez krzna’ nalaze se na www.krvnijemoda.eu i www.prijatelji-zivotinja.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter