Otkrijte atrakcije Varaždinskih Toplica

Kulturna baština koju krije jedno od najpoznatijih europskih antičkih središta čeka da je posjetite

Objavljeno: 22.01.2023. zagorjeinternational

Bliži se Noć muzeja 2023. u koju će se i ove godine uključiti Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i to s mnoštvom zanimljivih i edukativnih sadržaja. Atraktivna kulturna baština koju krije jedno od najpoznatijih europskih antičkih središta te zanimljivosti o žrtvama i ritualima starih Rimljana najbolji su razlozi zašto je 27. siječnja potrebno rezervirati za posjet Gradu Varaždinskim Toplicama.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je ‘Muzeji su važni’, a u nju će se Zavičajni muzej uključiti besplatnim programom za sve posjetitelje koji traje od 17 pa sve do 21 sat.

Tako svi građani i posjetitelji idućeg petka od 17 do 19 sati mogu razgledati stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae te obići izložbu iz fundusa u Galeriji Toplissa. Za sve posjetitelje muzeja osigurano je i stručno vodstvo od 18 do 19 sati, a potom u 19.30 sati slijedi prava poslastica za sve koji žele doznati više o starim Rimljanima, njihovom načinu života, žrtvama i ritualima.

Naime, u Kino dvorani Ljubelj ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović održat će predavanje pod nazivom ‘O rimskim žrtvama i ritualima’. Svim posjetiteljima programa na zanimljiv će način biti prikazani razni podaci i nalazi iz antičke povijesti vezani uz rimske žrtvene običaje. Govorit će se i o povijesnom razvoju rimskog žrtvenog rituala te o rimskim svećenicima i svećenici Vestalka koji su za njih bili zaduženi, a poseban dio predavanja posvećen je upotrebi i ulozi vode, soli, vatre, ljekovitog bilja, cvijeća i drugih elemenata koje su Rimljani koristili u žrtvenom obredu.

– Ako vas zanima za što su koristili biljku peoniju, ili božur, ili grm akanta, dođite na predavanje – poručuju iz Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

I gradonačelnica Dragica Ratković uputila je poziv svim građanima, ali i posjetiteljima na Noć muzeja u Varaždinskim Toplicama.

– Kao Grad, na svaki mogući način nastojimo njegovati naše bogato povijesno nasljeđe po kojem smo jedinstveni u ovom dijelu Europe, a ovakve i slične manifestacije tome itekako doprinose zbog čega mi je drago da se naš Zavičajni muzej i ove godine uključio u jednu od najomiljenijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Nadam se da će se građani i posjetitelji, a pogotovo mladi okupiti u velikom broju i istražiti svo bogatstvo koje naš Grad krije – rekla je Ratković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba