Mala patuljasta vodenkonjica još nema ime - predložite ime

VIDEO: Ljupka prinova u zagrebačkom zoološkom

Objavljeno: 21.01.2023. zagorjeinternational

Obitelj zagrebačkih patuljastih vodenkonja ima novog člana. Otto i Inola postali su mama i tata, a ljupko žensko mladunče koje je na svijet stiglo krajem studenoga, još nema ime, priopćili su iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Otto ima 28, Inola sedam godina, a oboje su u Zagreb došli iz Njemačke.

Djelatnici i volonteri Zoološkog vrta Grada Zagreba s velikom su pozornošću pratili Inolin graviditet te prve tjedne života njezine kćeri.

– Inola je prvorotkinja i strahovali smo kako će proći njezin porod. Kad je krenuo u ranim jutarnjim satima, bili smo uz nju. Sve je, na sreću, prošlo u najboljem mogućem redu. Porod je trajao samo 15 minuta, a Inola se pokazala kao divna majka. Osjećala je što sve i kako treba napraviti, te izvrsno slijedila svoje instinkte. Mladunče je pri okotu imalo 5,7, a sada već ima više od 17 kilograma. Dakle, jako se lijepo razvija – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Mama vodenkonjica odmah je počela dojiti mlado, no kako nije znala zauzeti najbolji položaj, djelatnici Vrta u prvim su joj danima pomagali pri hranjenju mladunčeta nježno joj pridržavajući nožicu. Kad je naučila koji joj je položaj za dojenje najbolji, sve je nastavila raditi sama.

– Mladunci sišu mlijeko prvih šest mjeseci, no već s dva počinju isprobavati krutu hranu. Naša mala patuljasta vodenkonjica upravo je počela kušati hranu koju jedu njezini roditelji. U ovom zimskom razdoblju to su svježi radič, matovilac i raštika. Od suhe hrane naši vodenkonji jedu lucernu, sijeno i slamu. Pri dolasku na svijet patuljasti vodenkonji ne znaju plivati, pa to uče u prva dva mjeseca života. Naše je mladunče plivanje lijepo svladalo – kazala je Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

Dok još nije bila sigurna u plivačke sposobnosti svoje kćeri, Inola bi nakon kratkog boravka u vodi malenu gurkala van. Sada je pak pušta da u bazenu bude do mile volje. Razigrana joj je mala vodenkonjica na tome zahvalna. Uživa u brčkanju u vodi, plivanju i ronjenju.

Mala patuljasta vodenkonjica još nema ime. Građani će joj putem društvenih mreža moći predlagati ime, a ono koje će na kraju nositi, izabrat će ocjenjivački sud u kojem će biti volonteri Zoološkog vrta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba