‘Nikako nemojte propustiti ovo prisjećanje na najpoznatiju pobunu malog čovjeka za pravicu u našim krajevima’

Noćnim pohodom na Cesargrad, 28. siječnja započinje obilježavanje 450. obljetnice Seljačke bune

Objavljeno: 21.01.2023. zagorjeinternational

Turistička zajednica ‘Biser Zagorja’ i Hrvatsko planinarsko društvo Cesargrad, u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja, Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Grada Klanjca, u subotu 28. siječnja zanimljivim programom obilježit će početak slavne Seljačke bune.

Početak je to brojnih zajedničkih programa kojima će se tijekom cijele godine obilježavati 450. obljetnica ovog iznimnog i jednog od najupečatljivijih povijesnih događaja. 

Program u Klanjcu započinje u 17 sati na Trgu Antuna Mihanovića. Okupljanju “klanječkih kmetova” pridružit će se i članovi planinarskih društava te susjedi iz Slovenije, a nakon puntanja na čelu sa seljačkim vođom Ilijom Gregorićem, oko 18 sati krenut će se s bakljama u rukama u noćni pohod prema utvrdi Cesargrad. 

Ispred planinarske kuće, članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, na svoj uvijek atraktivan način, uprizorit će sukob kmetova i Cesargradske straže, a uz svjetlosnu instalaciju na zidinama utvrde, predstavnici Muzeja seljačkih buna upoznat će posjetitelje sa zanimljivim povijesnim podatcima o važnosti seljačkog oružanog ustanka koji je započeo u noći s 27. na 28. siječnja 1573. upravo napadom na Cesargrad. 

Posjetitelji će moći razgledati i zanimljive srednjovjekovne izloške za koje se pretpostavlja da su pronađeni na Cesargradu i susjednom slovenskom Kunšperku, a večernje druženje u toploj planinarskoj kući ili oko prigodno zapaljenih vatri na proplanku ispred kuće, nastavit će se uz ponudu hrane, kuhano vino, čaj i glazbeni program domaćeg Buna benda.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane posjetitelje da im se pridruže, a noćni pohod prema Cesargradu primjeren je i za starije te obitelji s djecom s obzirom da je riječ o usponu koji nije zahtjevan i traje otprilike 30-ak minuta.

Nemojte propustiti ovo prisjećanje na najpoznatiju pobunu malog čovjeka za pravicu u našim krajevima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter