Evo što vas sve čeka u petak

NOĆ MUZEJA U ZABOKU: Upoznajte tradicijske igre i igračke iz perspektive mladih

Objavljeno: 21.01.2023. zagorjeinternational

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju moć, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

– Obilježavanje manifestacije Noć muzeja već osmu godinu organiziramo u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije. Cilj projekta je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola KZŽ s gostujućim školama s područja Republike Hrvatske, koje će zajedno s radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok biti prikazano na reprezentativnoj izložbi. Osim toga, zadatak projekta je i umrežavanje županijskih škola u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanje u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti – stoji u najavi Gradske galerije Zabok.

Izložba će pružiti jedinstveni uvid u kreativnost i vizualno stvaralaštvo mladih. Cjelokupni projekt je svojevrsna platforma za promicanje vizualne kulture i umjetnosti općenito te poticaj za buduću suradnju među nastavnicima u spomenutom području. Učenici izlagači pod vodstvom mentora imati će jedinstvenu priliku izložiti svoje radove u reprezentativnom galerijskom prostoru te razmjenjivati iskustva i ideje zajedno s ostalim sudionicima izložbe. Digitalni katalog učeničkih radova i njegova dostupnost na Internetu primjer je komunikacijskog kanala između učenika, mentora i publike.

Organizatori su Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Pučko otvoreno učilište Zabok, a program je sljedeći: u 11 sati započinje likovna radionica pod nazivom ‘Optička igra’, u 13 sati se otvara izložba ‘Tradicijske igre i igračke U LIKOVNOM STVARALAŠTVU DJECE I MLADIH osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok uz gostujuću izložbu ‘Grafička Igra’ nakon čega slijedi panel diskusija na temu ‘Škola i muzeji (galerije) – sukreatori u procesu očuvanja materijalne i nematerijalne baštine u kontekstu razvoja kulturno-kreativnih industrija i gospodarskog napretka regije’ s početkom u 14 sati kojeg moderira Marta Čaržavec, a panelisti su predstavnik KZŽ, predstavnik Grada Zaboka, Vlasta Hubicki, Anđelko Švaljek, Božica Šarić,  Bojana Birač, Anuška Alfirević, Carmen Bačura Potočić i Aleksandra Mašić Tumpa.

       

         

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba