Iza Javne ustanove 'Zagorje zeleno' uspješna je i plodna godina, a ravnateljica upozorava da pojedinci narušavaju zagorsko prirodno blago

HRŠAK: To je za prirodu katastrofa, zato ćemo i dalje ustrajati na edukaciji i realizaciji novih projekata

Objavljeno: 20.01.2023. Marta Čaržavec

U Centru za prirodu Zagorje u Radoboju održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije ‘Zagorje zeleno’ u protekloj godini.

Kako je istaknula ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak proteklu godinu obilježio je projekt ‘Natura 2000’ koju financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a u sklopu kojeg se predviđa izvedba planova upravljanja za 40 posto ‘Natura 2000’ hrvatskog područja. Područje KZŽ obuhvaća 10 posto njenog teritorija, a to su područja Medvednice, Strahinjčice, vršni dio Ivančice, rijeka Sutla, dolina 
Sutle kod Razvora i područje Židovske jame. Hršak je objasnila što to znači za Krapinsko – zagorsku županiju.

Planovi i edukacija

– To znači izrada tri plana upravljanja za sva Natura područja i jedno zaštićeno područje. Prvi plan je za dolinu rijeke Sutle kod Razvora te značajni krajobraz Zelenjak – Risvička i Cesarska gora kojeg radimo s kolegama Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije. Drugi plan je završni dio područja Strahinjčice i Ivančice koje radimo s kolegicama iz JU Varaždinske županije, a treći plan je za špilju Židovske jame – objasnila je.

Osim toga, izrađen je i plan desetogodišnjeg upravljanja za Židovske jame, najdulje špilje Krapinsko – zagorske županije koja se nalazi u Gornjoj Stubici. To je stanište zatvoreno za posjećivanje, a krije bogatu podzemnu faunu. Za istaknuti je i kako je posebna pažnja Javne ustanove posvećena sanaciji i održavanju stabala, proveden je niz monitoringa biljaka i životinja, otvorena je suradnja s Gradom Pregradom i Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije.

– Važan segment Javne ustanove su edukacija, interpretacija i posjećivanje. Održali smo dvodnevna edukaciju 14. generacije mladih čuvara prirode KZŽ na kojoj je sudjelovalo 959 sudionika, uglavnom djece, a proveli smo i manifestacije ‘Dani orhideja’, ‘Noć noćnih leptira’ i ‘Noć šišmiša’.Možemo se pohvaliti kako je čak 9319 posjetitelja posjetilo nađu Stazu kroz krošnje. Nadogradili smo i obnovili stazu Putovima orhideja na Strahinjčici, dodali putokaze i nove putove za lijep izlet u Zagorje. Obnovili smo i Drvenu piramidu, table u Zelenjaku, a u Trnacu smo zamijenili ploče – prezentirala je Hršak, a onda i prikazala drugu stranu cijele priče.

Druga strana

– Fotografije koje smo snimili prošle godine pred ‘Dane orhideja’ kada smo prolazili trasu da vidimo je li sve u redu, prvo smo naišli na građevinski otpad, a ta su mjesta staništa žutog mukača. To je za prirodu katastrofa zato ćemo i dalje ustrajati na edukaciji i komunikaciji kako se takve stvari ne bi događale. Naišli smo i kolotrage quadova na livadi koju krasi travnjak koji je vrijedan za orhideje. To je jedno od najvrednijih područja trave tvrdače na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Hvala bogu priroda uvijek nađe put i ovaj put nema posljedica no ako se takvo ponašanje nastavi neće biti dobro – rekla je Hršak pa dodala kako se Javna ustanova raduje novim programima.

– Planiramo aktivnosti, nastavak postupka zaštite Kunagore, najvažnije je da planiramo završiti planove upravljanja koje bi trebali biti gotovi do srpnja i ono što je u planu je još jače povezivanje sa sektorom turizma i još bolja komunikacija s lokalnom zajednicom. Veliku pažnju posvetit ćemo i promociji, edukaciji, posjećivanju, intenzivirati promociju zaštite prirode i buditi svijest. Pripremat ćemo se za prijavu novih projekata zato je bitno da ustanova ojača, a uz nove programe i EU projekte, nadam se da će to i ostvariti. Razina financiranja 2023. godine razina je financija prethodne, ali uz sve što smo planirali trebat će nam vrijednost solidarne pčele, brzina, spretnost i vrijednost – rekla je Hršak.

Sinergija

Na manje lijepu sliku zagorske prirode osvrnuo se i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Kada gledate neke interpretacije i edukacije koje se događaju širom naše Županije oni uglavnom okupljaju publiku srednje i starije životne dobi. Ono što treba posebno naglasiti je da ako napravimo jednu sinergiju, ako međusobno dobro komuniciramo, u prirodi ima mjesta skoro za svakog. Neko nepisano pravilo je da ono što doneseš na planinu sa sobom, to i vrati. Nikako ne možemo dozvoliti da ovakvim pojedinačnim ekscesima trajno nanosimo štetu pojedinim staništima i u 2023. godini ćemo posebnu pažnju posvetiti zaštiti tih lokaliteta da s onima koji koriste taj prostor nađemo sinergiju, a to je moguće. Za to je potrebno dvoje, sigurno ćemo to iskomunicirati. Ono što je izuzetno bitno i što nas očekuje su planovi obnavljanja koji će definirati sljedećih ne četiri, ne šest godina, nego desetak godina aktivnosti koje su potrebne da bi mi efikasno i stručno vodili brigu o našim zaštićenim područjima. I da sa svima ostalima koji sudjeluju u tim procesima, a to su ekološka, planinarska društva, lovci, škole, udruge, da svi zajedno radimo na jednoj koheziji i da Zagorje stvarno bude zeleno – rekao je Kolar.

Velika godišnjica

– Evidentna je financijska ekspanzija u 2021. godini. U tom periodu se realizirala ‘Staza kroz krošnje’ i centar u Radoboju i projekt ‘Abeceda prirode’ koji nije bez razloga proglašen trećim najboljim projektom u Republici Hrvatskoj. Čestitka Dijani i njezinom timu koji su bili voditelji toga samog projekta. Treba naglasiti da su sad bila tri takva ocjenjivanja i mi smo svaki put osvojili jedno od prva tri mjesta s projektima. Prvo mjesto osvojio je projekt ‘Newlight’, drugo mjesto je osvoji naš Poduzetnički centar, treće mjesto ‘Abeceda prirode’, svaki puta među tri najbolja i nisam siguran da ima puno županija koje se mogu s tim pohvaliti. Edukacija, edukacija i edukacija kroz čitav život, a to je uvijek najlakše kada radite s djecom. Zato je izuzetno bitno i ove ćemo godine na poseban način obilježiti 15-tu godinu čuvara prirode. Ti mali čuvari prirode su ambasadori očuvanja prirode na području Krapinsko – zagorske županije – rekao je Kolar.

Dodao je kako mu je želja da za veliku obljetnicu okupi sve koji su ovih 15 godina dobili potvrdu da su mali čuvari prirode što će biti sjajna povratna informacija. O tome će se snimiti i jedna publikaciju, film koji ćemo poslije koristiti u samoj promociji.

– Svatko od nas može dati mali doprinos da priroda ostane očuvana zbog nas samih koji ovdje živimo, naše djece za nasljeđe i svih dragih ljudi i turista koji nam dođu u Krapinsko – zagorsku županiju – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba