Nikotinska revolucija

Hoće li svijet ostati bez duhanskog dima?

Objavljeno: 20.01.2023. zagorjeinternational

29. ožujka 2004. Irska je postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila pušenje u svim zatvorenim prostorima, uključujući restorane i barove. Čineći to, pokrenula je val sličnih politika na nacionalnoj razini koje se sada šire cijelim svijetom. Od 2004. godine, zemlje uključujući Norvešku, Novi Zeland, Urugvaj, Maltu, Italiju, Švedsku, Škotsku, Butan, Litvu i Britanske Djevičanske otoke ukinule su pušenje, štiteći zdravlje milijuna zabranom pušenja na javnim mjestima. Ostale zemlje i teritoriji koji su se priključile ovoj zabrani uključuju Englesku, Wales, Sjevernu Irsku, Kazahstan, Finsku i Hong Kong. Većina Kanade i Australije pokrivena je pravilima o zabrani pušenja. Od 2010. godine pušenje u Hrvatskoj moguće je samo u kafićima i restoranima koji su po zakonu o ograničenoj upotrebi duhana dobili odgovarajuću dozvolu Ministarstva zdravstva i socijalnog staranja.

Dakle, očito je da svijet ide ka potpunoj zabrani pušenja u javnosti, no pitanje je što će ljubiteljima nikotina zamijeniti cigarete? U Švedskoj i Norveškoj tržište duhana značajno se promijenilo tijekom proteklih desetljeća. Opseg dnevnog pušenja u stalnom je padu. Druge vrste duhanskih i nikotinskih proizvoda, s druge strane, kao što su nikotinske vrećice (na primjer Ace nicotine pouches) i snus (swedish snus), doživjele su veliki porast popularnosti. Teško je zanemariti snus i nikotinske vrećice kao važan čimbenik koji objašnjava nisku stopu pušenja među Šveđanima i Norvežanima, sugerirajući da pušači i potencijalni pušači doživljavaju ove proizvode kao privlačnu alternativu cigaretama.

Što su to nikotinske vrećice i snus?

Nikotinska vrećica je proizvod bez dima, pare i duhana dizajniran za isporuku nikotina kroz desni. Prvi put se pojavio na globalnim tržištima ranih 2000-ih, kao prirodna evolucija već etabliranih nikotinskih proizvoda snus. Svaka vrećica sadrži ekstrakt nikotina, punila (biljna vlakna i male količine gumene baze). Većina robnih marki nikotinskih vrećica svojim receptima također dodaje različite okuse (mentol, metvica i voćni okusi najpopularniji su izbor). Budući da nema dima niti pare pri korištenju nikotinskih vrećica, one su vrlo diskretne i mogu se koristiti bilo gdje – kod kuće, u uredu ili u pokretu – i ne morate prestati s onim što radite ili izađete van da biste ga upotrijebili.

Snus je prvi put proizveden u Švedskoj početkom 18. stoljeća. Zbog toga se još uvijek ponekad naziva švedski snus. Švedski snus je duhanski proizvod u prahu pakiran u vrećicu (obično se naziva porcija). Gotovo sve švedske marke snusa sadrže mljeveno lišće duhana, vodu i natrijev karbonat. Neki mogu sadržavati arome, poput mente ili mentola.Najvažnija razlika između nikotinskih vrećica i snusa je u tome što nikotinske vrećice ne sadrže duhan. Za nikotinske vrećice nikotin se ekstrahira iz biljke, obrađuje i zatim dodaje u gotov proizvod vrećice.

Danas postoje brojne zamjene cigaretama. Jedno je sigurno: raznolika ponuda ovih nikotinskih proizvoda na tržištu definitivno upućuje na budućnost bez duhanskog dima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba