Od 2021. godine prijavljeno 7233 izbijanja u 37 zemalja

Na području Koprivničko – križevačke županije potvrđena ptičja gripa 

Objavljeno: 19.01.2023. zagorjeinternational

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da je u ponedjeljak, 16. siječnja,  kod dvije lešine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko – križevačkoj županiji, utvrđena visokopatogena influenca ptica podtipa H5N1. 

Od 22. studenoga 2022. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, a mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Hrvatske i određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

 
U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:

  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
  • cijanoza kreste i podbradnjaka,
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta,
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

– I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru – poručili su u priopćenju. 

Prema informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, broj slučajeva u ptica vodarica i domaće peradi i dalje je u porastu. Epidemija visokopatogene influence ptica koja je u tijeku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Europe do sada. 

Od početka epidemije u listopadu 2021. godine do danas, ukupno je prijavljeno 7233 izbijanja (2930 izbijanja u domaće peradi, 355 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 3948 slučajeva u divljih ptica) u ukupno 37 europskih zemalja. Na zaraženim farmama usmrćeno je više od 50 milijuna peradi.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio je da je rizik od zaražavanja ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba