Možda nam ipak nije tako loše?

Mađarski novinari kupovali sastojke za paprikaš u svojim i našim trgovinama – ostali šokirani cijenama u Hrvatskoj 

Objavljeno: 19.01.2023. zagorjeinternational

S ciljem da usporede cijene u našim i njihovim supermarketima, mađarski novinari s televizije ATV posjetili su Hrvatsku. Naime, kupovali su sastojke za tradicionalni mađarski paprikaš, a cijenama su ostali toliko šokirani da su na kraju snimili cijeli televizijski prilog, piše Jutarnji list.

Najprije su kupovinu obavili u Mađarskoj gdje su kupili četiri krumpira po 500 forinti po kilogramu, dva luka po 529 forinti po kilogramu i hrenovke s udjelom mesa od 65 posto po relativno prihvatljivoj cijeni, kako su napisali. Sve zajedno su platili 913 forinti, odnosno, 2 eura i 30 centi.

Zatim su stigli u naše supermarkete gdje su krumpir kupili po otprilike 260 forinti po kilogramu (0,65 eura), a ovdje su pronašli i hrenovka s udjelom mesa od 95 posto. Jednaka količina sastojaka, četiri krumpira, dva luka i hrenovke, u Hrvatskoj ih je koštala 1,33 eura, odnosno, gotovo jedan euro manje nego u Mađarskoj.  

Također, istaknuli su smanjena stopa PDV-a za gnojiva i pesticide te margarin i maslac s 25 posto na 5 posto, ali i kako je naša Vlada prošle godine smanjila PDV na niz osnovnih namirnica. 

Na kraju su rekli da Mađarima sada šoping turizam dodatno olakšava činjenica da je Hrvatska sada članica Schengena.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba