Otvorenje će biti 25. siječnja, a razgledati ih možete do studenoga

Gradski muzej Varaždin – Stari grad ugošćuje čak dvije zanimljive izložbe – evo o čemu se radi 

Objavljeno: 19.01.2023. zagorjeinternational

U sklopu ‘Srijede u Muzeju’, 25. siječnja u 19 sati u Gradskom muzeju Varaždin – Starom gradu otvaraju se dvije izložbe – ‘Mona Spiza’ koncipirana kao nastavna cjelina nedavno otvorene izložbe u palači Herzer ‘Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju’, koja ulogu hrane predstavlja s konzervatorsko-restauratorskog aspekta, te izložba Pigmentarium koja govori o bojama, odnosno pigmentima. Obje izložbe bit će, kao i Dobar tek!, otvorene za razgled do 5. studenoga ove godine. 

‘Mona Spiza’ 

Izložba ‘Mona Spiza’ kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restauratorskog aspekta. Uz prapovijest, način izrade pigmenata i tajne bojenja tekstila, prikazani su i rekonstruirani renesansni i barokni atelijeri starih majstora, u kakvima su nastala i likovna djela iz galerijskog fundusa GMV-a. Autorica izložbene cjeline Mona Spiza je konzervatorica-restauratorica u GMV-u Daša Suhić Hižak, a suradnik je konzervator-restaurator u GMV-u Petar Nevžala.

Pigmentarium’

Ova je izložba podijeljena u dvije cjeline i govori o bojama, odnosno pigmentima. U jednoj cjelini prikazani su najvažniji pigmenti grupirani po bojama uz svoju kemijsku ‘osobnu iskaznicu’ te informacije sa zanimljivostima iz povijesti, etimologije naziva i primjene. Tu cjelinu prate i reprodukcije umjetničkih djela na kojima su pojedini pigmenti primijenjeni. Drugi dio predstavlja načine dobivanja pigmenata i prikaz temeljnih načela tehnologije boja. Autor izložbe Kristian Nakić, kemičar po struci i zaljubljenik u umjetnost, za ovu prigodu prikupio je i obradio sirovine iz prirode za dobivanje prirodnih pigmenata, dok je većinu onih umjetnih osobno sintetizirao ili pripravio uz upotrebu aparatura i supstancija iz svoje privatne kolekcije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba