Projekt 'težak' 2,7 milijuna eura: Nakon Riznice Međimurja, u obnovu kreće i palača Starog grada

ULAGANJE S PONOSOM: ˝Ovo je mjesto koje čuva slavne trenutke, ne samo hrvatske, već i europske povijesti˝

Objavljeno: 18.01.2023. zagorjeinternational

Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja otvorena je prije nešto više od godinu i pol dana nakon velikog višegodišnjeg projekta tijekom kojeg je rekonstruirana i revitalizirana utvrda Staroga grada u Čakovcu. U obnovu i revitalizaciju tada je uloženo više od 45 milijuna kuna, a sada su potpisani i novi ugovori – ovoga puta – za sanaciju palače Staroga grada.

Ugovor o izvođenju građevinskih radova vrijednih 2.732.836,80 eura (s PDV-om) sklopljen je s domaćom tvrtkom Međimurje graditeljstvo na temelju provedenog postupka javne nabave, a ugovor je u ime izvođača radova s ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec Mašom Hrustek Sobočan potpisao predsjednik uprave Goran Knežević. Sklopljen je i ugovor o stručnom nadzoru radova s tvrtkom Capital Ing iz Zagreba na iznos od 24.885,53 eura (s PDV-om), a potpisnik ugovora bio je direktor Marko Jagačić.

Kontinuitet obnove

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan istaknula je da se radi o krilima palače koja dosad nisu bila obnavljana:

– Od 2008. godine palača se kontinuirano obnavlja te su do 2019. godine, statički sanirana dva krila, jugozapadno i jugoistočno te glavno i gospodarsko stubište. Nažalost, nakon potresa 2020. godine, na palači su uočena veća oštećenja na nosivoj zidnoj konstrukciji, na prvom i drugom katu dvaju sjevernih krila koja nisu bila obuhvaćena ranijim radovima – rekla je ravnateljica te istaknula kako će se ovim radovima okončati i zaokružiti proces obnove ovog međimurskog najistaknutijeg i najvrednijeg kulturno – povijesnog spomenika.

Radovi se u cijelosti financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, a od prvog koraka provode se u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu. U sklopu projekta izrađena je kompletna dokumentacija s izradom pripadajućih elaborata, provedbom konzervatorsko – restauratorskih istraživanja, izradom projekta konstrukcijske obnove s troškovnicima te izradom revizije projekta. Radovi bi trebali završiti u lipnju ove godine.  

– Sredstva o kojima govorimo plasirana su javnim pozivom za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu mjera za zaštitu kulturne baštine oštećene u potresu u prosincu 2020. godine. Meni je iznimno drago da smo uspjeli pripremiti opširnu dokumentaciju u kratkom vremenu te da su nam sredstva odobrena. Nadam se da ćemo kao uspješan, profesionalan i ozbiljan tim u kratkom roku dovršiti obnovu na preostala dva krila palače – rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga.

Turistička atrakcija

O značaju nove investicije govorio je međimurski župan Matija Posavec:

– Osnovan 1954. godine, Muzej Međimurja Čakovec sljedeće će godine obilježiti 70 godina od kako predstavlja srce naše kulture, povijesti i baštine s više od  25.000 eksponata i 50 muzejskih zbirki. Ovo je mjesto koje čuva slavne trenutke naše prošlosti, mjesto gdje su stolovali vojskovođe, književnici, banovi… Odavde su odlazili u bitke koje smatramo povijesnim prekretnicama, stoga je danas ovo mjesto čuvar ne samo hrvatske, već i europske povijesti. Zato s ponosom i poštovanjem ulažemo u ovaj prostor, čuvamo ga i razvijamo. Tako smo 2021. otvorili našu Riznicu Međimurja koja je rezultat najvećeg ulaganja u kulturu u protekla tri desetljeća i koju je u samo godinu dana vidjelo više od 20.000 posjetitelja. Novim ulaganjem palača će dobiti i nove sadržaje te time postati još atraktivnija turistima koji posjećuju naš kraj. Osobito mi je drago što će i u realizaciji ovog projekta sudjelovati međimurska pamet i međimurske ruke te vjerujem da će radovi biti izvedeni u rokovima i vrlo kvalitetno. Obnova dvaju krila palače Zrinskih samo je jedan segment u nizu novih ulaganja: razvit ćemo mrežu sadržaja u okviru projekta Ekomuzeja Međimurje malo čime ćemo dodatno istaknuti blago naše baštine i znatno ojačati turistički potencijal. Intenzivno se u suradnji s konzervatorima pripremamo i za apliciranje projekta revitalizacije Feštetićevog kaštela u Pribislavcu, također od jednog spomenika kulture kojem ćemo atraktivnim sadržajem udahnuti novi život – istaknuo je  Posavec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter