Sveti Vinko slavit će se i u Varaždinskim Toplicama

PRI EUGENU MAJCENU: Pučki običaji rezidbe i blagoslova trseka, dobra kapljica i klopica

Objavljeno: 18.01.2023. zagorjeinternational

Tradicija u Varaždinskim Toplicama nastavlja se i ove godine. Naime, Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Topliceove subote priprema sadržajan program kojim će već tradicionalno obilježiti Vincekovo, odnosno početak vinogradarske godine.

Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva se proljeće. Pučka ceremonija uključuje rezidbu trsa i njegovo „krštenje“, a neizostavan dio je i „kićenje“ gorica domaćim kobasicama i špekom koji donose plodnu i rodnu godinu.

Udruga vinogradara i voćara ‘Sveti Martin’ Varaždinske Toplice poziva sve na Vincekovo 2023. u subotu, 21. siječnja uoči blagdana svetog Vinka s početkom u 14 sati u Valpovcu kod domaćina i člana Udruge Eugena Majcena, dok ceremonijal počinje u 14.30 sati.

Za dobru atmosferu pobrinut će se Tamburaški sastav ‘Ex Fakini’, a dobra kapljica i ukusna jela koje spremaju domaćini su zagarantirani tako da posjetitelji jedino preostaje ponijeti dobru volju.

Upute za dolazak do domaćina: Iz smjera Varaždinskih Toplica prema Varaždinu, nakon restorana Đurina Hiža skreće se desno te se prati označena cesta.

Fotografija rute za lakše snalaženje

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba