Golman Dinama i hrvatske nogometne repke pokazao veliko srce

Livaković iznenadio Franju (11) u bolnici, prvo dijete s transplantiranim plućima

Objavljeno: 17.01.2023. zagorjeinternational

Franjo Kalfić 11-godišnjak i prvo dijete u Hrvatskoj s transplantiranim plućima, imao je neočekivanog posjetitelja u bolnici. Naime, iznenadio ga je 28-godišnji golman Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije, Dominik Livaković s team menadžericom Ivom Olivari.

Bio je to rani poklon za Franjin 12. rođendan koji je ovog četvrtaka, a njih dvojica proveli su ugodno vrijeme zajedno, razgovarali o Dominikovim obranama na Svjetskom prvenstvu u Katru, gdje je s “vatrenima” osvojio broncu.

– Drago mi je da sam uspio obradovati malog Franju i na taj mu način olakšati njegove bolničke dane. Veliki je borac i uvjeren sam da će uspjeti prebroditi sve nedaće s kojima se svakodnevno susreće – rekao je Livaković, prenosi HNS.

– Svako dijete zaslužuje biti zdravo, nadam se da će Franjo i ubuduće biti naš vjerni navijač i da ćemo se sresti na jednoj od sljedećih utakmica reprezentacije – dodao je i hrabrom, velikom navijaču Franju darivao reprezentativnim dres.

Franjo je nekoliko mjeseci bio na respiratoru. Prošao je jednu od najtežih transplantacija pluća zbog niza komorbiditeta. Njemu su ranije presadili koštanu srž, a donor pluća bilo je dijete iz Hrvatske. Sudjelovali su i liječnici iz Beča. Prošli tjedan Franju je posjetio otac Grga.

– Čitavo smo se vrijeme nadali da će doći taj dan. I hvala Bogu kad je došao, bilo je to veliko iznenađenje. Iznenadio je i mene i moga Franju. Franjo je digao obje ruke i rekao pobjeđujemo polako – rekao je Grga Kalopić za RTL.

– I sad dršćem. Taj isti drhtaj koji sam imao tada i sad ga imam. Osjeća se dobro. Kako koji doktor dolazi i rade preglede, odmah je i on veseliji jer kažu da ide naprijed – kazao je otac.

Zagrebački liječnici napravili su sjajan posao.

– Večerao je ćevape i to je najbolji pokazatelj kako sve ide. Za razliku od srca koje odmah radi, pluća su kao neka velika harmonika koju treba širiti i skupljati. Njima treba vremena i intenzivna rehabilitacija – govorio je predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb Miroslav Samaržija.

KBC Zagreb jedina je bolnica istočno do Beča i Praga u kojoj se mogu transplantirati pluća. Puni program transplantacije počeo je prije gotovo dvije godine, a dosad su izveli 21 takav zahvat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba