Ovisnik o planinskoj kraljici

Dejan Buder se prošle godine na Ivančicu popeo čak 360 puta

Objavljeno: 17.01.2023.

Čak 360 puta tijekom 2022. godine Dejan Buder iz Ivanca popeo se na Ivančicu! S najvišom planinom sjeverozapadne Hrvatske, Buder se intenzivno druži već godinama, a 2021. godine je postavio i osobni rekord od čak 414 uspona. Bila je to prošle godine prilika za veliki intervju s njim u kojem nam je otkrio zanimljive crtice iz svog života, a ovo je odlična prilika da ga se prisjetimo.

– Godine 2018. ostvario sam vlastiti rekord kada sam se na Ivanščicu popeo 376 puta. Sljedeće dvije godine nisam htio brojati jer to stvara pritisak. Brojka dosta vuče, ali 2019. sam se uspeo preko 300 puta, pa 2020. godine oko 330 i lani sam, na Staru godinu, došao do brojke 414. To je sad već način života, tu sam doma – ispričao nam je tada, a danas je istog mišljenja. Ni prošle godine cilj mu nije bio obaranje rekorda već je to, kako kaže, ovisnost o prirodi koja ga nadahnjuje da zabilježi kadrove okoline koja ga u datom trenutku okružuje, ali i da napiše koji stih.

– Ako o nečemu moram biti ovisan, drago mi je da je to planiranje. Oduvijek sam u sportu, prije planinarenja sam puno vozio bicikl, trenirao sam. Drago mi je da nisam ovisan o stvarima o kojima je većina ljudi ovisna. Zato sam drugim ljudima čudan Ja sam ostao u prirodi. Digitalan sam samo toliko da imam mobitel. Laptop doma stoji na stolu i njegova se baterija samo prazni i puni. Ne interesira me to jer znam da uključivanje u taj svijet, taj način života, uzrokuje izostavljanje Ivančice i prirode. Ne želim se baviti time. Dok hodam, ima stvarno prekrasnih slika po šumi i prirodi. Čovjek ne može da ne fotografira kada to vidi – ispričao je Buder pa dodao kako ga život često povuče da napiše pjesmu.

Prije neka dva mjeseca imao je promociju svoje zbirke u gospićkoj Gradskoj knjižnici, u međuvremenu je otvorio i Facebook stranicu na kojoj možete čitati njegove stihove.

˝Tražim uglavnom te svjetlije strane
gdje gubi se loše i nestaju mane˝, stoji u opisu.

– Često puta doma ležim i listam galeriju, nađem neku fotografiju koja mi je interesantna i nastavno na nju napišem pjesmu. Zato je i moja zbirka različita u odnosu na ostale. Inzistiram da se fotografija nadovezuje na pjesmu i obrnuto – ispričao nam je tada Buder i zaključio kako se istinska ljepota može prenijeti kroz objektiv, ali se ona ne može mjeriti s vizurom uživo.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba