Tragično ili komično?

OBJAVA DJELATNIKA DRŽAVNE FIRME POSTALA HIT NA INTERNETU: Evo trenutno sam na radnom mjestu i nemam blage veze što da radim još 3 sata

Objavljeno: 16.01.2023. VH

Objava s Reddita postala je vrlo brzo hit na društvenim mrežama jer se radi o opisu jednog dana na poslu u državnoj firmi.

Sudeći prema tome kako tekst počinje, radno vrijeme od osam sati, od 8 do 16, postoji samo na papiru, a za polazak kući polako se sprema nakon kave.

Autor teksta kaže da je zaposlen 1. rujna, a s korisnicima interneta je podijelio svoje radno iskustvo nakon četiri mjeseca. Kako kaže, ovim je putem htio pokazati nekoliko nadasve ‘zanimljivih detalja’.

– Radno vrijeme je klasično uredsko; pon-pet 08:00 – 16:00, ali samo na papiru. U tri spojena ureda nas je petero, uključujući šefa. Prešutno pravilo je praviti se da nešto radimo dok je šef tu (najčešće do 10:30 – 11:00). Nakon toga nas četvero idemo na zajedničku kavu u kafić koji se nalazi u istoj zgradi. Dvoje starijih kolega već nakon te kave gledaju na sat i pomalo se spremaju za odlazak. Ja i drugi mlađi kolega ostajemo do kraja smjene, ali jedan najčešće otiđe prije 15:00, a drugi ostane do samog kraja, reda radi. Šef je svjestan što se odvija nakon njegovog odlaska, ali naravno o tome se ne govori pred njime – započeo je autor, pa nastavio pisati o tome kako mu se čini da su u tvrtki malo ‘zapeli’ u vremenu:

– Posao koji radimo realno mogu obaviti dvije osobe, znači šef/voditelj + agent/referent. Čak i tada većinu dana ne bi imali posla. Princip rada je zapeo u 90-im ili najboljem slučaju ranim 00-im. Šef i stariji kolege inzistiraju na printanju i arhiviranju mailova u registratore. Imam osjećaj da nisu svjesni koliko je ta radnja nadrealna za ikoga u realnom sektoru jer su jako ozbiljni oko toga. Ako nije na A4 papiru, kao da ne postoji – dodaje.

Ipak, iako se možda mnogima ovo čini kao posao iz snova, autor kaže da nisu svi zadovoljni.

– Usprkos svim benefitima koje ovakvo “radno” mjesto nosi, dvoje starijih kolega imaju redovite primjedbe na sve i svašta. Kad sam došao krajem ljeta bilo im je vruće, sam im je hladno… Kad se zatvore prozori onda je zagušljivo, kad se otvore onda je propuh… U kafiću je loša kava, promijenili su brend mineralne vode na lošiji (!??)… Pa ih bole leđa, noge, glava… Kolege iz drugog sektora rade još i manje (ne znam kako), pa su valjda zavidni – piše.

Plaća je, dodaje autor, prosječna hrvatska, možda i malo ispod.

– Možda stariji imaju više jer tu kod obračuna radni staž ima ulogu. Ne priča se o tome, ali je redovna i dobra s obzirom na uloženi trud. Prethodno sam radio za slične novce u jednoj hotelskoj kući i nema potrebe uopće vući paralelu između ta dva posla. Ovdje sam praktički statist kojemu je glavni zadatak ne zakasniti na posao. Evo trenutno sam na radnom mjestu i nemam blage veze što da radim još 3 sata jer je danas mene red da ostanem do kraja smjene – iskreno je priznao. 

– Što mislite o ovakvom radnom mjestu? Meni je već nakon četri mjeseca dozlogrdilo i osjećam se kao beskorisna biljka – upitao je druge korinike interneta na kraju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba