PREDSTAVIO GA KOLAR: Danijel Javorić Barić od danas i službeno ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice

“Ne sramim se svojih godina niti stranačkog članstva, neću dopustiti da to odredi moju karijeru – spreman sam uhvatiti se u koštac s dugovima i listama čekanja”

Objavljeno: 16.01.2023. zagorjeinternational

Danijel Javorić Barić je s današnjim danom preuzeo ravnateljsku fotelju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u kojoj je dosad sjedila sada bivša ravnateljica Željka Žnidarić. 

Tim je povodom u prostorima bolnice održana i konferencija za medije na kojoj se novoizabrani ravnatelj Javorić Barić najprije zahvalio dosadašnjoj ravnateljici Žnidarić na dosadašnjem, osmogodišnjem radu i vođenju bolnice, a potom je odgovorio i na neka novinarska pitanja o planovima vezanim za budućnost bolnice. 

Novoizabrani ravnatelj, 28-godišnji Danijel Javorić Barić najprije je zahvalio dosadašnjoj ravnateljici Željki Žnidarić na dosadašnjem, osmogodišnjem radu i vođenju bolnice.

Spreman za izazove

– Zahvalio bih članovima Upravnog vijeća na ukazanom povjerenju. Vjerujem da možda i nije bilo toliko jednostavno pokloniti povjerenje tako mladoj osobi, ali mislim da sam, prilikom upravljanja Upravnim vijećem, pokazao da sam posvećen poslu, radnim zadacima, da poznajem sustav i da sam spreman uhvatiti se u koštac sa svim izazovima koji predstoje. Zahvalio bi i Županiji na kontinuiranoj suradnji koja je trajala još od vremena Upravnog vijeća, pa sve do sada. Nisam u potrebi tražiti onih 100 dana mira i upoznavanja sa situacijom jer sam od trenutka izbora do stupanja na dužnost bio cijelo vrijeme upoznat sa situacijom i to je velika olakotna okolnost – rekao je na početku svojeg obraćanja Javorić Barić, a zatim nastavio i o planovima za bolnicu: 

– Na prvom mjestu ističem napore radi financijske stabilizacije. Stanje je izazovno, ali nije besperspektivno. Priča hrvatskog zdravstva se djelomično može preslikati i na našu bolnicu, no vjerujem da imamo određenih novih ideja koje bi svojom realizacijom mogle potaknuti stabilizaciju, prije svega na mjesečnoj razini, a onda tim pozitivnim tempom utjecati i na rješavanje dospjelih i nedospjelih obveza. Također, pred nama je realizacija velikog projekta, obnove stare zgrade, koji će dati novu vizuru bolnici, koji će apsolutno doprinijeti stabilizaciji troškova energenata, ali će i znatno poboljšati dojam svega onoga što je projektom obuhvaćeno. O nekim stvarima još ne bi govorio, to ću ostaviti za razgovor za Stručnim vijećem i najužim timom, a u narednim danima očekujem da ćemo održati predstavljanje najužeg tima ravnatelja – rekao je novi ravnatelj. 

Potom je komentirao i teme koje su u javnosti podigle dosta prašine, a radi se o njegovim godinama te stranačkoj pripadnosti. Također, otkrio je i je li bilo žalbi na proces izbora od strane protukandidata, a očitao se i na optužbe da je kao član Upravnog vijeća bolnice imao uvid u programe drugih protukandidata. Kako je komentirao, nezadovoljnih će uvijek biti. 

– Kada bi kao osoba smatrao da moja stranačka pripadnost i moje godine označavaju nešto negativno, osjećao bih se loše, a ovako se ne sramim niti svojih godina, niti onoga što sam u svojih 28 godina ostvario, a niti svojeg stranačkog članstva. Vjerujem da u životu postoje mnoge druge stvari koje čovjeka mogu odrediti, a ja si sigurno neću dopustiti da jedna takva stvar odredi moju karijeru. Osjećam se uzbuđeno, veselim se poslu i izazovima, a moj fokus je na toj velikoj odgovornosti koja je sada preda mnom. Što se žalbi tiče, nemam informaciju o tome je li podnesena tužba, to je mogućnost svakog od kandidata. Vjerujem da ste upoznati da velik dio osoba koje su se javile na natječaj inače koriste to pravo, pa moram reći da očekujem to i ovdje. Što se tiče samih komentara na izbor, svatko je mogao zatražiti uvid u zapisnike sa sjednica Upravnog vijeća i mogao je vidjeti da ja ni u kojem trenutku nisam mogao imati uvid u planove i programe drugih kandidata. Ja sam na početku te sjednice najavio ostavku koju sam na kraju iste i dao, proces je vodila kadrovska služba bolnice, a ne članovi Upravnog vijeća, a sve je i tonski zabilježeno tako da vjerujem da niti jedna stavka nije prekršena. Dapače, sve je napravljeno kako treba, a okolnost da nezadovoljnih ima je uobičajena – odgovorio je Javorić Barić.  

Dugovanja 

Otkrio je i koliki je trenutno dug bolnice, ali i kako će se uhvatiti u koštac s tim problemom.

– Ukupne obveze s 31. prosinca 2022. godine iznose 99 milijuna kuna s tim da ističem da je u taj iznos uračunat i iznos kojeg HZZO isplaćuje, dakle puni iznos limita, za okolnosti pandemije koronavirusa. Bez toga, obaveze su 38 milijuna kuna, od čega je nešto više od pola tih obveza dospjelo. Za velik dio dospjelih obveza imamo uspostavljene sporazume za otplatu tih iznosa jer je poanta osigurati normalno funkcioniranje bolnice, osigurati sve ono što je potrebno za pacijente i djelatnike, a potrebno je nastaviti tempo koji je uspostavljen. Vjerujem da ćemo već u ovo vrijeme iduće godine mnogo lakše disati nakon što bude završena ova velika investicija koja je pred nama jer će ona uvelike utjecati na mjesečne troškove koji su u zimskim mjesecima znali biti čak do milijun kuna za energente. 

Osim dugova, još jedan problem s kojim se SBKT nedavno suočila su i dugačke liste čekanja na dječjem odjelu zbog toga što je dvoje fizijatara otišlo, a o čemu smo već i pisali. Kako je rekao novi ravnatelj, dio rješenja tog problema već je pokrenut. 

– Dječji odjel se našao u situaciji u kojoj se našao, jedan se liječnik krajem godine umirovio, druga je liječnica najavila svoj odlazak i u tom procesu je neminovno moralo doći do određenog odstupanja od uobičajenog tijeka prijema, iako su svi zaposleni na odjelu radili maksimalno da to nadoknade. Prošlog je tjedna imenovan novi voditelj odjela dječje rehabilitacije i očekujem da ću ubrzo sjesti s njim da utvrdimo što je još potrebno da odjel radi maksimalno. Vjerujem da smo svi iznimno osjetljivi po pitanju lista čekanja, posebno kada se radi o djeci i fazi rane intervencije te vjerujem da ćemo ubrzo uhvatiti korak i rješavati nagomilano jer sam također mišljenja da je kod takvih stvari bilo koji vremenski period čekanja izuzetno bitan – poručio je ravnatelj Javorić Barić. 

Sada već bivša ravnateljica Željka Žnidarić rekla je da je vođenje bolnice za nju bilo nezaboravno i neprocjenjivo radno, ali i životno iskustvo.

– Ono što mogu reći nakon ovih osam godina je da su dvije najvažnije karike za funkcioniranje svake zdravstvene ustanove naši zaposlenici i naši pacijenti. To je ono što sam se ja trudila stavljati svoj fokus, osigurati kvalitetnu i suvremenu uslugu za pacijente i zaposlenike. Ulagali smo u medicinsku opremu, kontinuirano uvodili neke nove postupke, metode, tehnologije i koliko smo bili u mogućnosti, ulagali smo u terapijske i smještajne prostore.  Ukupno je u investicijsko održavanje i nabavu opreme uloženo preko 45 milijuna kuna, što županijskih sredstava, što vlastitih bolničkih sredstava. Drugi fokus je bio osiguravanje stručno-medicinskog osoblja, znatan dio liječnika je već otišao u starosnu mirovinu. U sljedećih nekoliko godina još jedan veći dio liječnika odlazi i zbog toga smo od prvog dana 2015. godine kontinuirano uključivali mlade liječnike na specijalističko usavršavanje i danas u bolnici imamo nekih 20-ak specijalizanata. I to je neki zalog za budućnost, međutim to je isto tako zahtijevalo znatna uložena sredstva – rekla je Žnidarić i otkrila da je tako za troškove plaća i popratne troškove izdvojeno preko 23 milijuna kuna. 

– Nažalost veći dio mog drugog mandata je obilježila korona. Tu smo bili jako pogođeni, što prvotnom zabranom rada, što nakon toga otvaranjem COVID odjela. No nekako se situacija sada  poboljšava i moram reći da financijski rezultati nisu niti približno toliko loši kako se moglo čitati prethodnih mjeseci, međutim trenutna situacija nije lagana i novi ravnatelj će imati puno posla za financijsku stabilizaciju. Također, mi smo bolnicu cijelo ovo vrijeme pripremali za mnoge projekte uređenja bolničkih prostora, pa isto tako i samu dogradnju bolnice i takav projekt vrijednosti 7,7 milijuna krenuo je u svoju realizaciju i to mogu ostaviti u nasljeđe gospodinu Javoriću Bariću i veselim se trenutku kad će te sve projekte izrealizirati – rekla je Žnidarić i za kraj uputila zahvale svim zaposlenicima bolnice bez kojih, kako je rekla, ova bolnica nikad ne bi mogla funkcionirati, upravnim vijećima s kojima je surađivala te Županiji.  

Župan Željko Kolar je rekao da je izbor mladog ravnatelja Javorića Barića dokaz da se vjeruje mladim, školovanim, odgovornim i ambicioznim ljudima. 

Najviše štete 

– Dajemo im mogućnost da pokažu što znaju i da upravljaju velikim sustavima. Tako smo prije osam godina dali tada 31-godišnjoj Željki odgovornost da vodi našu Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice i mogu reći da je ona to svojim radom opravdala. Pogotovo u drugom mandatu bilo je izuzetno teških trenutaka, kako za nju, tako i za nas osnivače, sve djelatnike i djelatnice naše bolnice, ali isto tako i pacijente. Korona je možda najviše štete napravila upravo Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Mi praktički mjesec i pol dana nismo mogli raditi svoj posao rehabilitacije, a to je dnevno i do 800 pacijenata. Nismo smjeli primati nove pacijente, a da nam Vlada nikada nije taj gubitak nadoknadila. Jedno što smo uspjeli nadoknaditi je, a što je dio bizarnosti ove čitave priče, za naše kuhare i konobare, a ovaj ‘core biznis’, zdravstveni, nikad nismo uspjeli nadoknadi. Dva puta smo otvarali COVID odjel u Krapinskim toplicama i naravno da je to smanjilo kapacitet bolnice i mogućnost za nove prihode, a naravno da je dva puta trebalo mijenjati samo organizaciju bolnice. S druge strane smo morali i dodatno uložiti u opremu koja nije dio one osnovne potrebne bolnici za rehabilitaciju svojih pacijenata. Htio bi se Željki posebno zahvaliti jer je do zadnjeg dana radila punim kapacitetom – rekao je Kolar. 

Kako je otkrio, Žnidarić će ostati dio najužeg tima što se tiče zdravstva Krapinsko – zagorske županije, ali i same Specijalne bolnice Krapinske Toplice. Naime, ravnatelj Javorić Barić je danas potpisao njezino imenovanje za voditeljicu odjela za javnu nabavu, planiranje i EU fondove. 

– Što se tiče ravnatelja Javorića Barića, njemu kao 28-godišnjaku dajemo punu podršku, isto kako smo dali i dosadašnjoj ravnateljici Žnidarić. Baš kao što sam i prije osam godina bio uvjeren za ravnateljicu Žnidarić da će odlično obavljati svoj posao, tako sam i sada uvjeren da će ravnatelj Javorić Barić odlično odraditi svoja dva mandata. Posebno bi htio naglasiti da je novi ravnatelj jednoglasno izabran na Upravnom vijeću za ravnatelja, a da su glasali i predstavnici stručnog vijeća, predstavnici radničkog vijeća i predstavnik Vlade RH, uz članove Upravnog vijeća Županije. Gospodin Javorić Barić je bio član Upravnog vijeća bolnice i u tom periodu je vrlo dobro upoznao samo poslovanje bolnice s jedne strane, a bio je detaljno upoznat i sa svim projektima koje planira Krapinsko – zagorska županija kao osnivač. Iz tih razloga, ali i brojnih drugih, siguran sam da će on, s timom kojeg će sam izabrati, odgovoriti na sve izazove koji su pred nama. Još jednom naglašavam da ćemo dovršiti sve projekte koje smo započeli s ravnateljicom Žnidarić, a isto tako, pokrenut ćemo nove koje smo zajednički isplanirali i s kojima je novi ravnatelj Javorić Barić upoznat do zadnje sitnice – rekao je župan Kolar i novom ravnatelju poželio puno uspjeha u vođenju bolnice. 

Nemam što kriti

Na novinarsko pitanje o stranačkom kadroviranju, a koje se spominjalo u kontekstu izbora novog ravnatelja bolnice, župan Kolar je rekao kako se u ovom slučaju nema što kriti.

– Ja sam za vrijeme svojeg mandata postao “poznat po tome da kadroviram stranački”, od 10 pročelnika samo jedna pročelnica ima stranačku iskaznicu i ona je došla iz Ministarstva raditi kod nas na tri i pol godine jer je imala iskustvo i znanje koje drugi nisu imali. Kao što znate, od sedam ravnateljica i ravnatelja zdravstvenih ustanova jedino je gospođa Nada Dogan stranački opredijeljena. Prema tome, brojke govore same po sebi. Što se tiče ravnatelja naših ostalih institucija i ustanova, nitko nije stranački opredijeljen, točnije nitko nije član stranke. Smatram da oko ovog pitanja nemam što dodatno obrazlagati. Ravnatelj Javorić Barić ima moju punu podršku, kao što je imala i ravnateljica Žnidarić, također bez stranačke iskaznice. Najbitnije od svega, nitko od tih ljudi koji su na rukovodećim mjestima u našim ustanovama nije ni dobio ponudu da uđe u stranku. Bi li to što je Javorić Barić član SDP-a trebalo biti eliminacijski faktor da mu ne damo mogućnost da pokaže što zna? Ja osobno smatram da ne i to mi je smiješno – odgovorio je Kolar i otkrio da će biti još promjena. (nt, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba