Prvo u nizu remek-djela mladog, kreativnog dvojca, Marte Čaržavec i Florijana Lacka, napunilo dvoranu Kina Toplice

LJEPOTA ŽIVOTA U ČETIRI CJELINE: Trinaest minuta koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim

Objavljeno: 14.01.2023. Vanja Hozmec

Premijera eksperimentalnog film ‘Doba’ mlade domaće glumice Marte Čaržavec, napunila je sinoć dvoranu Kina Toplice. Iako ‘dugačak’ tek kratkih 13 minuta, u filmu je bilo pregršt elemenata koji baš nikoga iz publike nisu ostavili ravnodušnim.

Kako je rekla mlada autorica, ideja za film se rodila na završnoj godini studija glume dok je radila na tekstu za diplomski rad.

Ideja 

– Tijekom rada na diplomskoj predstavi imala sam zadaću da napišem tekst o situacijama, sjećanjima, osjećajima iz svog života i htjela sam da barem dio tog teksta bude negdje, nekada zabilježen. Krapinsko – zagorska županija otvorila je natječaj za potrebe u kulturi i prijavila sam projekt. Iako je početna ideja bila potpuno drugačija, ono što mi je bilo važno je da tekst bude na kajkavskom koji je tako dobio novi kontekst – započela je Čaržavec pa otkrila neke specifičnosti filma: 

– Ono što je bila polazna točka filma je sloboda i oslobođenje, dovođenje stvari, pojava i situacija u neočekivane odnose. U filmu se igramo sjećanjima, sažimamo povijest, povezujemo se s predcima, s onim što je sada i tu, ali i s onim što bi moglo biti – iako je to relevantno. U filmu možemo vidjeti Martu i njene likove, ‘Brechtovski’ moment koji dopušta da glumac ulazi i izlazi iz lika što se prirodno uklopilo u film u kojem je sve bilo eksperiment. Jedna specifičnost filma je i da se situacije mijenjaju iz sekunde u sekundu, iz minute u minutu, scene se mijenjaju jedna za drugom, nema klasične vremenske linije. Tako je i u životu, a u tome je, barem meni, ljepota – pojasnila je Čaržavec.

Naziv filma ‘Doba’ nametnuo se jer je film koncipiran u četiri cjeline, od kojih svaka predstavlja jedno godišnje doba, no autorica je otkrila i dublje značenje. 

– Film je namjerno koncipiran u četiri faze, odnosno četiri godišnja doba, a traje 13 minuta. Može ga se gledati od bilo koje točke jer gdje god započeli, jer kako god okrenete, film ima svoju liniju koju prati i ima smisla, ali to ovisi kako ga gledate. Ono što je sigurno je da je ‘Doba’ život, neka cirkulacija, krug kojeg živimo, a ono što bih voljela da gledatelj po završetku filma osjeća je svojevrsno pročišćenje, to je ona filozofija davanja i primanja, da budemo jedni drugima protočni bojler – ispričala je mlada autorica. 

Film je, kako je otkrila, sniman na, za nju vrlo značajnim lokacijama.

– Dosta je toga snimljeno na ‘gruntu’ od prabake, mjesto koje je definitivno obilježilo moj život, od tamo vučem neka posebna sjećanja i htjela sam da taj ‘gruntek’ ima svoje mjesto u ovom eksperimentalnom filmu – dodala je Čaržavec i otkrila da je ovo prvi, no zasigurno ne i posljednji njen uradak. 

Tehnologija dostupna svima

Suradnik na projektu, snimatelj i montažer Florijan Lacko, ispričao je da je prvotna ideja bila napraviti predstavu, no onda se ipak rodila ideja o kratkometražnom filmu. 

– Nismo se htjeli zadržati na klasičnom filmu nego smo htjeli da to bude eksperimentalno, da koristimo modernu tehnologiju koja je ujedno dostupna svima. Htjeli smo pokazati da tehnologija nikoga ne može spriječiti da napravi nešto ovako i ponudi to publici – rekao je Lacko.

Cijeli je film, otkrio je naš sugovornik, snimljen i montiran na mobitelu.

– Proces je bio vrlo jednostavan i intuitivan. Naravno, postoje neka ograničenja, računala su mnogo jača, više se toga može izvesti, no na mobitelu je bilo lako, s obzirom na to da se sve radi na jednom uređaju, dakle i snima i montira. Ipak, bilo je nekih teškoća kada smo s mobitela trebali prebaciti film na veliko platno, no uz suradnike iz Kina Toplice smo sve riješili – ispričao je Lacko pa otkrio i još neke tehničke detalje:

– Što se glazbe tiče, a koja se može čuti u filmu, Marta je stupila u kontakt s glazbenikom Alenom Kundihom, a uz to smo i u montaži mnogo toga uspjeli postići raznim efektima. Koristili smo i jedan Googleov program koji može generirati zvuk opere korištenjem umjetne inteligencije, dakle to uopće nije bio stvaran zbor – rekao je naš sugovornik. 

Uz članove obitelji, brojne prijatelje mladih autora i ostale goste, premijeri filma nazočili su i župan Željko Kolar, načelnice Krapinskih Toplica i Konjščine, Gordana Jureković i Anita Krok, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić te načelnik Jesenja Dario Cvrtila.  

Na samom kraju autori su zahvalili svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, Krapinsko – zagorskoj županiji, Dvorcu Gjalski, agenciji VizualIA, Općini Krapinske Toplice te medijskim sponzorima Zagorje International, Ni Zagorje Malo i Prva kuja influencerica – Pippa od Zagorja, ali i svima onima koji su omogućili da se event realizira.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba