BOLJE ČAK I OD 2019.: Ravnatelj Jurica Sabol predstavio prošlogodišnje rezultate rada Muzeja Hrvatskog zagorja 

Muzeje Hrvatskog zagorja posjetilo 301.508 ljudi, održano je čak 25 tematskih izložbi, a ova godina donosi tri velike obljetnice

Objavljeno: 13.01.2023. Vanja Hozmec

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol je u prostorima Muzeja krapinskih neandertalaca predstavio rezultate rada Muzeja Hrvatskog zagorja u 2022. godini te je ujedno najavio i planove za 2023. godinu.  

Kako je istaknuo na samom početku, 2022. godina nije najbolje počela s obzirom na to da su na snazi još bile pandemijske mjere, grupnih posjeta nije bilo sveukupno dvije godine, a do Uskrsa su i granice bile zatvorene.   

Porast individualnih i obiteljskih posjeta

– Zbog toga smo zabilježili znatan porast individualnih i obiteljskih posjeta u svih pet ustrojstvenih jedinica, a imali smo i sreću da, za razliku od zagrebačkih muzeja, nismo imali velike štete od potresa koji su 2020. zadesili središnju Hrvatsku – rekao je Sabol. 

Uz stalne postave, u protekloj je godini održano i 25 tematskih izložbi u svih pet muzeja sastavnica Muzeja Hrvatskog zagorja, od kojih su neke bile autorske, neke gostujuće ili međunarodne, a što se tiče posjećenosti tih povremenih izložbi, najposjećenije su s 49.701 posjetom, bile izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca. Slijede izložbe Dvora Veliki Tabor (20.997 posjeta), Muzeja ‘Staro selo’ Kumrovec (13.820 posjeta), Muzeja seljačkih buna (12.901 posjeta) i Galerije Antuna Augustinčića (2610 posjeta). 

Uz redovnu djelatnost, u Muzejima Hrvatskog zagorja provode se i pedagoške aktivnosti u vidu edukativnih radionica koje se organiziraju u svih pet muzeja sastavnica Muzeja Hrvatskog zagorja. 

– Osim redovnih radionica koje organiziraju i provode naše muzejske pedagoginje, prošle smo godine po prvi puta imali zajednički pedagoški projekt ‘Na konju u muzeje’ i bili smo vrlo zadovoljni posjećenošću. Osim tog projekta, valja spomenuti i suradnju Muzeja krapinskih neandertalaca sa srednjoškolcima i s programom ’S neandertalcem u animaciji’ te oslikavanje freski u Dvoru Veliki Tabor – rekao je ravnatelj Sabol te dodao da je na pedagoškim programima bilo više od 8600 sudionika. 

Što se tiče ukupnog broja posjeta, Muzeje Hrvatskog zagorja je u protekloj godini posjetilo ukupno 301.508 ljudi, što je 77,40 posto više u odnosu na 2021. godinu, odnosno 13,4 posto više u odnosu na 2019. godinu. Najposjećeniji je bio Muzej krapinskih neandertalaca s ukupno 134.230 posjeta, zatim Muzej ‘Staro selo’ Kumrovec s 77.006 posjeta, Dvor Veliki Tabor s 48.215 posjeta, Muzej seljačkih buna s 33.708 posjeta te Galerija Antuna Augustinčića s njih 8340. od te ukupne brojke od 301.508 posjetitelja, dobar dio bili su strani gosti. 

– Već standardno, najviše stranih gostiju dolazi nam iz Slovenije, zatim iz Njemačke, Italije, Austrije, a tijekom ljetne sezone, ima mnogo Čeha, Poljaka i Slovaka, ali i Nizozemaca, što je iznenađujuće. Također, iznenadilo nas je i to da su najbrojniji strani posjetitelji Galerije Antuna Augustinčića i Muzeja ‘Staro selo’ iz Sjedinjenih Američkih Država – otkrio je ravnatelj Sabol. 

Ponovno, najviše gostiju izvan Hrvatske stiglo je u Muzej krapinskih neandertalaca (14.989 posjeta), zatim Muzej ‘Staro selo’ Kumrovec (14.294 posjeta), Dvor Veliki Tabor (6464 posjeta), Galeriju Antuna Augustinčića (2056 posjeta) i Muzej seljačkih buna (1635 posjeta). 

Od ostalih događanja u kojima su sudjelovali muzeji sastavnice Muzeja Hrvatskog zagorja, ravnatelj Sabol posebno je istaknuo događanja ‘Pink Wing’, ‘Tabor Film Festival’, ‘Znanstveni piknik’, ‘Dan mladosti’, ‘Ljeto u Dvorcu Oršić’, ‘Noć šišmiša’ i ‘Martinje v Kumrovcu’.

– Ova posebna događanja također nismo imali u protekle dvije godine i upravo zbog njih su se Muzeji Hrvatskog zagorja znatno podigli u broju posjetitelja, a ove navedene manifestacije su bile  samo dio događanja na području naših muzeja u protekloj godini. Na tim je događanjima ukupno bilo 39.438 osoba i tim smo rezultatima zadovoljni – rekao je ravnatelj. 

Budući planovi 

Što se tiče ove godine, Sabol je otkrio da je planova još više, a da su želje još veće.

– Pred nama su tri velike obljetnice – 450. obljetnica Seljačke bune, 50. godina rada Muzeja seljačkih buna i 30. godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja kao najkompleksnije baštinske ustanove u Hrvatskoj. Dakle, kraj siječnja i početak veljače fokusirani su na Muzej seljačkih buna i samu bunu i već 9. veljače otvaramo izložbu ‘Seljačka buna’ Zorislava Drempetića Hrčića, slikara i prvog ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja. Kroz cijelu veljaču je u Muzeju seljačkih buna osigurano 50 posto popusta na individualne i obiteljske ulaznice, a uključili smo se i u manifestaciju ‘Bitka kod Stubice’ u suradnji s Turističkom zajednicom područja Donje i Gornje Stubice. Također, s izložbom o buni gostujemo krajem veljače i u Sloveniji – rekao je Sabol.

Od daljnjih planova, tu je realizacija konstrukcijske obnove Dvorca Oršić, prijavljuje se projekt nadogradnje ‘Visitor centra’ na Muzeju krapinskih neandertalaca, a plan je i riješiti pitanje ‘Knieppeove zgrade’.

– Nadam se da ćemo, u dogovoru s Gradom Krapinom, konačno riješiti pitanje te zgrade koja je goruća tema već gotovo 50 godina ovdje kod nas na Hušnjakovu. Od ostalih planova, nastavljamo dalje s našim izložbama, imamo i ‘Trijenale zagorskog suvenira’, a nastavljamo i s raznim manifestacijama kojih će doista biti pregršt – najavio je ravnatelj Sabol. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba