Nakon prosvjeda, dopisa, poziva i vodiča za pješake, u Svetom Križu Začretju došlo je potpunog obrata

BELANOVIĆ: Do ove situacije nije smjelo doći. Ovo više nije moja bitka!

Objavljeno: 13.01.2023.

Nakon što su mještani 27. prosinca prosvjedovali na križanju ulice Marije Jurić Zagorke u Svetom Križu Začretju zbog otvorene druge dionice Spojne ceste Zabok – Krapina, upozoravajući da je to raskrižje opasno za djecu i pješake, Hrvatske ceste su obećale postaviti semafore. Nakon toga, za vrijeme prvog tjedna početka nove školske godine, na križanje je postavljen djelatnik Hrvatskih cesta koji na raskrižju dežura po dvanaest ili četrnaest sati dnevno, analizirajući i brojeći dnevni broj pješaka te prativši i vodeći pješake dok preko zebre prelaze cestu. Mještani su ovaj potez nazvali cirkusom…

Inspekcija

Protekle srijede, organizatorica prosvjeda Tatjana Belanović na svom je Facebook profilu napisala status u kojem objašnjava tijek događaja nakon održanog prosvjeda. Naime, dva dana nakon, 29. prosinca Belanović je prometnoj inspekciji poslala poziv, a dan nakon oni su izašli na teren i očitovali se na slijedeći način:

– Inspekcija cesta MMPI izvršila je dana 30. prosinca 2022. godine inspekcijski nadzor spojne ceste Zabok (DC24) – Krapina (DC1). Sukladno inspekcijskom nadzoru, upravitelju ceste – Hrvatskom cestama d.o.o. , predložene su mjere za dodatno povećanje sigurnosti na novoizgrađenoj dionici državne ceste DC1, koje su usvojene i koje će nakon izrade prometnog elaborata biti provedene na prometnici.

Belanović se pita ˝Zašto predlagati mjere za dodatno povećanje sigurnosti ukoliko je cesta sigurna? Svi znaju, svi sve vide. Ali oni ne da ne zatvaraju ceste, nego stavljaju cirkusante svoje na zebre. A kako će taj isti izbrojati ljude u Dukovcu kad zebri ni nema???˝

Obrat

Zatim je sinoć, došlo do potpunog obrata. Belanović je, naime, odlučila predati bitku. Zašto?

– Zato što postoje oni čija je dužnost voditi ove bitke. Dužnost je to onih koje ste izabrali. Načelnika i 13 općinskih vijećnika. Oni su ti koji nisu ni smjeli dozvoliti da do ovoga dođe. Ipak, jesu. Nitko nije reagirao. Kad smo saznali da će se cesta pustiti u promet, reagirali su mještani Ulice Marije Jurić Zagorke (veći kućni brojevi). Moj je potpis stajao iza prvog prosvjeda. Okupili smo se. Tada su već počela prigovaranja mještana zašto je ovdje, a ne ondje. Zašto ovako, a ne onako. Nastavili smo voditi borbu. Preko medija, putem peticije, koja će svakako biti poslana u ponedjeljak – kaže i nastavlja:

– Napravili smo ono što predstavništvo Općine nije svih ovih godina u kojima su imali papire u rukama. Izašli su van iz Hrvatskih cesta i saslušali nas. Izašla je van prometna inspekcija. Djelatnici prometnog fakulteta također su bili tu. Zaključci svih su da cesta ima nedostataka i da trebaju dodatne mjere opreza. Hrvatske ceste postavljaju na raskrižje s Ulicom Marije Jurić Zagorke čovjeka i blago rečeno, rade sprdačinu od mjesta. Nazvala sam to cirkusom i stojim iza toga. U svemu ovome, više je uvreda i prijetnji poslano na moju adresu, nego li na Trg hrvatske kraljice Jelene 1. Najavila sam novi prosvjed 20. siječanj, no uz sve što se događa, pitam se – za koga? Moj potpis, moja odgovornost. Moj govor, moje lice u medijima = pljuvanje po meni i mojoj obitelji. Rekli su mi neka ne odustajem. Pobijediti će oni koji su upravo to i htjeli i iz tog razloga stvarali lažne profile. Nazvat ću ovo Pirovom pobjedom. Pobjedom onih čija će šteta biti veća, nego li je moja. Moja je duša mirna. Dala sam od sebe koliko sam htjela i mogla. Dala sam više, nego li oni koji su za to plaćeni.

Ističe, do ove situacije nije smjelo doći i podsjeća kako su grad Zabok i grad Krapina mijenjali svoje slične projekte.

Kraj

– Ovo više nije moja bitka. Čija će biti dalje? Ne znam. Svakom mještaninu Općine pružiti ću podršku ukoliko odluči organizirati prosvjed. Prva ću biti tamo. Od Štrucljeva do Lepajca. Do tada, nek’ nam je svima sa srećom. Posebno našoj djeci – poručuje na kraju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba