Gradonačelnik Gregurović potpisao 75.000 eura vrijedan sporazum o financiranju djelatnosti Vatrogasne zajednice Grada Krapine

“Ove godine cilj je kupiti parcelu i krenuti s izgradnjom Vatrogasnog centra u Krapini i vježbališta, čime bismo riješili problem JVP-a i DVD-a”

Objavljeno: 11.01.2023. Vanja Hozmec

Grad Krapina potpisao je sporazum o financiranju djelatnosti gradske Vatrogasne zajednice osnovane početkom prošle godine, koja će sredstva dalje dijeliti svojim članicama. Gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je pritom da krapinska Vatrogasna zajednica, uz Javnu vatrogasnu postrojbu, obuhvaća četiri dobrovoljna vatrogasna društva – DVD Krapina, DVD Škarićevo, DVD Lepajci i DVD Donja Šemnica. 

Više od zakonski propisanog

– Sporazum je vrijedan 75.000 eura i to je za financiranje zajednice i četiri DVD-a. Što se tiče same Javne vatrogasne postrojbe, za njih su sredstva osigurana direktno u proračunu Grada, što iz minimalnih financijskih standarda i centraliziranih funkcija, ali još dodatna sredstva iz gradske kase od otprilike 32.000 eura – rekao je Gregurović te dodao da Grad, kada je potrebno, uskoči i izdvoji dodatna sredstva.

Kako je naglasio Gregurović, sredstva koja su izdvojena, značajno su veća od onih koje propisuje Zakon. 

– Prijašnjih smo godina, sukladno potrebama, osiguravali i veća sredstva, pa ćemo tako, uz izmjene proračuna ako bude potrebno, i ove. Drago mi je da su proteklih godina sva naša dobrovoljna vatrogasna društva kao i Javna postrojba, osigurali opremu koja im je potrebna, nabavljena su i neka nova vozila, a posebno mi je drago što je u tih nekoliko godina uređeno puno vatrogasnih domova na području grada te sada izgledaju onako kako bi i trebali – rekao je gradonačelnik.

U tih je nekoliko godina u krapinskom Vatrogasnom domu zamijenjeno krovište te je uređen i sam Vatrogasni dom. Nadalje, uređena je garaža i prilaz kod DVD-a Škarićevo, a u DVD-u Lepajci i DVD-u Gornja Šemnica je zamijenjena stolarija i napravljena fasada. 

– To je za nama i Grad je u tome znatno pripomogao, a što se tiče onoga što je pred nama, mi smo u proračunu osigurali 600.000 kuna za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, odnosno otkup zemljišta za izgradnju budućeg Vatrogasnog centra u Krapini. Neovisno o ulaganju u domove, znamo da Vatrogasna postrojba Krapina radi na dvije lokacije. Uz to, zgrada je starija, nema potrebne gabarite, a nova su vozila puno viša i veća. Iskreno se nadam da ćemo ove godine kupiti parcelu i da ćemo u godinama koje su pred nama, kroz ITU mehanizam, krenuti s izgradnjom Centra čime bi bio riješen problem JVP-a, DVD-a, a bilo bi osigurano i vježbalište koje trenutno naši vatrogasci nemaju – rekao je gradonačelnik Gregurović. 

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapine Vjekoslav Kranjčec posebno je istaknuo kako je vatrogastvo na razini grada Krapine u jako dobrom stanju što se tiče operative, opreme i vozila. Naravno, nikad nije dovoljno jer je vatrogasna oprema, kao i njihova intervencija, jako skupa.

– Sve to zajedno još dodatno, uz edukacije, poskupljuje i bez Grada teško bismo se snašli. Zahvaljujem gradonačelniku koji nam uvijek daje koliko može, ali i više. DVD Krapina je, na primjer, sada prošao na EU natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava za kupnju opreme koja je oštećena i uništena na područjima koje je zadesio potres. Dobili smo gotovo pola milijuna kuna što je veliki iznos, ali popis opreme koja se time može kupiti je jako mali – rekao je Kranjčec pa se nadovezao na Gregurovića, kazavši kako DVD Krapina radi u,uistinu lošim uvjetima pa bi vatrogasni centar koji je spomenuo gradonačelnik, bio kruna krapinskog vatrogastva. 

Prvi u nevolji 

Gradonačelnik Gregurović za kraj je dodao: 

– Puno ljudi misli da su vatrogasci tu samo da hodaju po skupštinama, da je to teret i trošak i to misle sve dok, na žalost, na svojoj koži ne osjete koliko su vatrogasci važni. Uvijek, neovisno o tome je li požar, potres, poplava ili nešto drugo, vatrogasci su prvi koje zovemo i koji izlaze i rješavaju problem. Posebno treba pohvaliti dobrovoljnim vatrogascima jer oni to ne rade za plaću, nego zašto što to vole i žele. Kada dobiju poziv na intervenciju, oni ne znaju što će ih dočekati, njihove obitelji ostaju kod kuće dok su oni na intervenciji i ne znaju kada će se vratiti i hoće li se vratiti. Koristim stoga priliku da zahvalim svim vatrogascima, a posebno dobrovoljnim vatrogascima koji su okosnica vatrogastva na našem području – poručio je Gregurović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba