Zajedno mijenjajmo stvari koje se nisu mijenjale desetljećima

‘ZA djecu’: Izmijenimo sve što u našoj državi nije kako treba, nemojte nas ignorirati, računamo na vas

Objavljeno: 10.01.2023.

˝Hrvatska kao članica Europske unije daleko zaostaje po pitanju dječjeg doplatka i iznosa istog. Trenutni zakon o doplatku za djecu je sramotan. Ako idemo u korak s vremenom i ako smo toliko napredovali, vrijeme je i da se mijenjaju stvari koje se nisu mijenjale desetljećima˝, riječi su kojima započinje peticija građanske inicijative ‘ZA djecu’, a koja se njome bori za izmjene zakona o doplatku za djecu.

Nadalje, kako piše dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 199 do 299 kuna, ili po novome od 25,87 do 38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

– Ovom peticijom dajemo mogućnost vladajućima da neke stvari promjene, imaju više mogućnosti… Borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse, te povećanje za svako dijete za minimum od 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji. Smatramo da rastom cijena, uvođenjem eura, gledajući i na iznos prosječnih plaća, dječji doplatak od 25 do 38 eura nikako nije dovoljan da bi dijete imalo ikakve koristi od njega. Također su u pitanju uvećani dječji doplatci koji ovise o cenzusu za prvi i drugi stupanj koji su svega šest eura veći od običnog dječjeg, te se taj dio također treba regulirati i uvećati ga za također minimum od 50 eura. Tu dolazimo i na uvećani doplatak koji ne ovisi o cenzusu koji bi također trebao biti povećan jer djeca sa invaliditetom imaju daleko više potreba. Uz toliko opcija i po uzoru na ostatak država EU u kojoj smo i sami, realno je očekivanje da se i ovaj dio, koji se desetljećima nije mijenjao promjeni – poručuju.

Peticiju ju do sada potpisalo 40733 osoba, pa ju potpišite i vi jer kako kažu ˝realno, ovo se tiče svih vas, ne samo tko prima dječji doplatak već svake osobe pa i one koje nemaju djecu jer – imat će ih vjerojatno, ne radimo ovo kratkoročno, radimo da bi dugoročno bilo bolje˝.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

– Peticija pokrenuta 4. siječnja ove godine i do danas smo skupili skoro 50.000 potpisa.
Utječimo na vladajuće, izmijenimo sve što u našoj državi nije kako treba. Nemojte nas ignorirati. Mi svi računamo na vas – rekla je ispred građanske inicijative ‘ZA’ djecu’ Tea Franjčić.

Više o svemu možete pročitati u Facebook grupi inicijative.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba