Na području cijele RH, od 2. do 4. siječnja, obavljena su 534 inspekcijska nadzora

REZULTATI INSPEKCIJE: Uvođenjem eura neke cijene su porasle do čak 80 posto

Objavljeno: 05.01.2023. zagorjeinternational

Tržišna, turistička i inspekcija rada nadzore obavljaju po službenoj dužnosti kao planirane nadzore te povodom prijava građana kojih je od prvoga dana ove godine u Državni inspektorat pristiglo više od stotinu, piše N1. Na području cijele Republike Hrvatske, od 2. do 4. siječnja, obavljena su 534 inspekcijska nadzora.

Od ukupnog broja nadzora, tržišna inspekcija obavila je 197 nadzora u djelatnosti trgovine na malo, uključujući trgovinu na malo pekarskim proizvodima te uslužnim djelatnostima, pretežito frizerske usluge i usluge njege i održavanja tijela kao i usluge parkinga. Od ukupnog broja obavljenih nadzora, u djelatnosti trgovine na malo obavljeno je 103 nadzora, dok su u uslužnim djelatnostima obavljena 94 nadzora.

 U djelatnosti trgovine kroz poslovnu dokumentaciju, prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u tijeku, utvrđeno je povećanje cijena, u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura kao službene valute, u šest inspekcijskih nadzora trgovina te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima.

U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19 posto – povećanje cijene čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletni papir, kave i drugo. Ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, po okončanju inspekcijskih nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere.

Zatim, u uslužnim djelatnostima, pretežito frizerske usluge te usluge njege i uljepšavanja tijela kao i usluge parkinga obavljeno je ukupno 94 inspekcijska nadzora u kojima je u 17 nadzora utvrđeno povećanje cijena. Radi se o promjeni cijena tih usluga neposredno prije 1. siječnja, a prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba