Održana završna konferencija hvalevrijednog zajedničkog projekta Općine i NK Radoboj - “Dječje škole nogometa“

VELIK JE KAPITAL U OVIM KLINCIMA: “Ne trebaju svi postati prvoligaški igrači, najvažnije je naučiti ih pravilnom ponašanju, da se ne odaju porocima“

Objavljeno: 29.12.2022. Valentina Cigula

Nogometni klub Radoboj u partnerstvu s Općinom Radoboj, proveo je program “Dječje škole nogometa“ namijenjenog djeci u dobi između četiri i osamnaest godina. Vrijednost projekta iznosi 131.251,59 kuna te se 80 posto ukupnog iznosa sufinancira iz sredstava Ministarstva turizma i sporta, a 20 posto ukupnog iznosa iz proračuna Općine Radoboj, kao vanjskog suradnika u provođenju programa. Otkrila je to u četvrtak na završnoj konferenciji projekta održanoj u radobojskoj sportskoj dvorani, u ime predsjednika Nogometnog kluba Radoboj Stjepana Sirovca koji je zbog bolesti bio spriječen prisustvovati, Ivana Hazulin.
Hazulin je kazala da NK Radoboj program “Dječje škole nogometa“ provodi od 2016. godine, no da su ga ove godine odlučili prijaviti na natječaj Ministarstva turizma i sporta, kazavši da su rezultati provedbe programa čini je cilj bio   omogućiti što većem broju djece besplatno bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću pod vodstvom kvalificiranog stručnog kadra i uz adekvatnu opremu, izuzetno pozitivni.

Provedba programa bila je usmjerena na provođenje aktivnosti kroz kontinuirane treninge, sukladno uzrastima u sklopu treninga unutar same škole nogometa što podrazumijeva nastavne metode, metode obuke, metode trenažnih opterećenja, metode treninga, metode razvoja pojedinih psihosomatskih sposobnosti, metode demonstracije te živu riječ, a provođenje programa osiguralo se angažmanom kvalificiranog voditelja Ivana Šemničkog. Kvalificiranost se dokazuje posjedovanjem trenerske licence i UEFA licence što predstavlja temelj za adekvatnu edukaciju polaznika škole.

Edukativni program uključuje predavanja kroz sferu prevencije nasilja u sportu i fair play igre gdje su se osim samih polaznika Dječje škole nogometa uključili i članovi drugih sportskih udruga s područja općine Radoboj, članovi NK Sveti Križ Začretje te djeca u dobi od četvrte do šeste godine iz Dječjeg vrtića Škrinjica. Cilj je edukativnih predavanja bio osvijestiti sudionike o huliganstvu i drugim oblicima neprihvatljivog ponašanja sa svrhom senzibiliranja polaznika o vrijednostima i potrebni kulturnog i poštenog navijanja bez agresije, staviti fokus na osnovna pravila fair play igre, kulture igre i sporta i načela fair play-a u sportu kroz vrijednosti poštenog natjecanja, poštovanja prema igračima, prijateljstvu, timskom duhu i jednakosti.
– Također cilj je bio privući nove članove, polaznike škole nogometa te osvijestiti stanovnike općine Radoboj o benefitima bavljenja sportom od najranijih dana. Nogometnom klubu Radoboj, besplatno se na korištenje ustupala sportska dvorana i nogometno igralište. Program se provodio u dva dijela. Edukativni dio je provodio Gordan Poslončec uz naše trenere Branimira i Tomislava Leška te Maju Cesarec. Uz polaznike Dječje škole nogometa, na predavanjima su prisustvovali i članovi sportskih udruženja s područja općine i članovi Nogometnog kluba Sveti Križ Začretje. Osigurana su sredstva za nabavu opreme neophodne za rad nogometnog kluba, te za samu promociju provedbe programa kako bi se ispunili ciljevi vidljivosti programa – rekla je Hazulin, pa istaknula što je sve od prijeko potrebne opreme nabavljeno.

Nova oprema

– Radi se o opremi koja uključuje dresove, prepone, golove, mreže za golove, a nabavljena je i oprema za poticanje ostalih psihomotornih i fizičkih aktivnosti, kao i brojna druga važna i potrebna sportska oprema. Zainteresiranost za Dječju školu nogometa bila je itekako velika, povećao se broj registriranih igrača na sve skupa 86 njih, a cilj nam je bio doći do 85, tako da imamo jednog plus. Tom brojkom možemo biti zadovoljni jer je ispunjen jedan od glavnih ciljeva provedbe ovog projekta. Unutar projekt provodile su se i promotivne aktivnosti koje su imale za cilj povećati vidljivost Dječje škole nogometa – rekla je Hazulin koja je uputila zahvalu svima koji su na neki način doprinijeli provedbi projekta.
– Zahvaljujem se Ministarstvu turizma i sporta te Općini Radoboj što su prepoznali vrijednost i kvalitetu programa “Dječje škole nogometa“, kao i na potpori koju pružaju u provedbi programa. Također, zahvaljujem roditeljima, članovima kluba, volonterima koji su pomagali u provedbi projekta, kako u edukativnom dijelu tako i radu sportskog dijela te ostalih aktivnosti – istaknula je.
Voditelj projekta, trener koji je imao zadatak koordinirati sve treninge koji su se održavali tijekom ove godine, Ivan Šemnički koji se sportom bavi 50-ak godina, poručio jenda ono što imaju u Radoboju, nema nijedan klub u Zagorju, kao što nema ni takve uvjete za svoj pomladak.
-Prva ekipa je ogledalo toga da radimo dobro. Po prvi put u povijesti imamo prvu ekipu da je 99 posto igrača iz našeg kluba. Mislim da i dalje trebamo tako nastaviti raditi, da ne trebamo trošiti novac na dovođenja igrača ‘sa strane’. Lijepo je vidjeti da se djeca opuste. Nije to škola u kojoj trebamo naučiti nekoga da postane prvoligaški igrač. Za mene je najvažnije da ih naučimo pravilnom ponašanju, da se ne odaju alkoholu i cigaretama, da vide da je sport budućnost i zdravlje. Veliki teret, uz naše trenere podnijeli su  i roditelji, a nadam se da će iduće godine, ako ćemo tako nastaviti, biti još više djece – poručio je Šemnički.

Zdrav život


Zahvalu djeci na dolascima na treninge i suradnji, te trenerima koji su uložili puno truda da se radi na profesionalan način, kao i roditeljima koji su dovozili djecu i bodrili ih na natjecanjima, uz želju da se ovako dobar rad nastavi i u budućnosti, iskazao je tajnik NK Radoboj Stjepan Potočki.
Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec poručio je:


– Zaista se trudimo da djeci omogućimo da žive zdravo i sportski, da ih odvučemo od igrica, ali i kasnijih poroka, alkohola i cigareta. Najvažnije je da su u duhu sportaši. Iza projekta ostaje veliki ‘kapital’, a to je 86-ero djece, odlična ekipa trenera, te prijeko potrebna oprema koju smo zajedno u suradnju s trenerima nabavili, kako bi njihov rad s djecom bio što uspješniji. Jedan dio opreme je u nogometnom klubu, dok drugi dio još stiže. To će svakako doprinijeti jednim od najboljih uvjeta za treniranje u županiji, ako ne i šire – kazao je.

Na kraju konferencije, treneri su svim polaznicima i polaznicama Dječje škole nogometa uručili diplome.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba