Za utorak najavljen prosvjed Svetokrišćana, no upitno je hoće li on sada biti doista nužan

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: Iz HC-a potvrdili da na jedno opasno raskrižje brze ceste Začretje – Lepajci dolaze semafori, a na drugo kružni tok

Objavljeno: 24.12.2022. Vanja Hozmec

Nakon što je u utorak u promet puštena druga dionica brze ceste Zabok – Krapina, točnije, dionica od Svetog Križa Začretja do mjesta Lepjaci, među Svetokriščanima se podigla velika prašina. Naime,  u samom srcu mjesta, spomenuta se cesta D1 na dva mjesta križa s lokalnim prometnicama, a navedena raskrižja su, prema mišljenju mještana, ali i Općine, izrazito loše riješena te samim time vrlo opasna za vozače i pješake.  

Zbog spomenutog se problema negoduje već dulje vrijeme, a u travnju ove godine se potpisivala i peticija. Također, za 27. prosinca je u 18 sati najavljen i prosvjed mještana na jednom od spornih križanja, točnije na onom gdje se sastaju cesta DC1 i Ulica Marije Jurić Zagorke, međutim, sudeći prema odgovoru kojeg smo ekskluzivno dobili od Hrvatskih cesta, postavlja se pitanje hoće li najavljeni prosvjed doista biti potreban jer su nam iz Hrvatskih cesta potvrdili da će se na dva sporna raskrižja postaviti semafori, odnosno, napravit će se kružni tok. 

U Hrvatske ceste smo, vezano uz ovu temu, već nekoliko puta slali upit, a posljednji smo poslali u četvrtak 22. prosinca s pitanjem zašto peticija koju je u travnju potpisalo oko 1500 mještana, nije dala nikakve rezultate. 

U najkraćem mogućem roku

– Uvažavajući navedenu peticiju mještana obavještavamo Vas kako su Hrvatske ceste za predmetnu dionicu dodatno naručile i Analizu cestovne sigurnosti koju je izradio Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Sukladno zaključcima Analize cestovne sigurnosti za raskrižje novoizgrađene spojne ceste Zabok – Krapina i Ulice Marije Jurić Zagorke (ŽC2160) izrađena je projektna dokumentacija za postavljanje semafora, dobivena je suglasnost na istu te su osigurana financijska sredstva za provedbu radova. Isti će se izvesti u najkraćem mogućem roku, a po završetku postupka nabave i sklapanja ugovora te ovisno o vremenskim uvjetima koji mogu biti ograničavajući čimbenik kod izvedbe radova. Također, kako bi se prije postavljanja semafora dodatno povećala sigurnost na spomenutom raskrižju, utvrđene su dodatne mjere i aktivnosti koje su provedene te je za iste izrađen Prometni elaborat – rekli su iz Hrvatskih cesta te dodali da je, sukladno zaključcima Analize cestovne sigurnosti za raskrižje DC1 i ŽC 2158 (Ulica Matije Gupca), također donesena odluka da će se nakon provedbi svih potrebnih radnji i postupka pristupiti izgradnji kružnog raskrižja, a s ciljem dodatnog povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu. 

Do takvog konačnog rješenja, kako su kazali, izvedeni su radovi na postavljanju dodatne vertikalne i horizontalne signalizacije. 

Na spomenuti su problem s križanjima mještani počeli upućivati još prije dvije godine, kada je cesta tek bila u izgradnji, a više nam je otkrila mještanka Tatjana Belanović koja živi u blizini jednog od raskrižja. 

Izuzetno opasno 

– Ja sam među prvima na Facebooku objavila status prije otprilike dvije godine u vezi tih raskrižja. Upozoravali smo i Općinu što je onda rezultiralo peticijom koja se potpisivala u travnju ove godine, a nakon što je cesta u utorak ipak puštena u promet, mi mještani Ulice Marije Jurić Zagorke smo se okupili jer smatramo da je cesta izuzetno opasna, pogotovo za djecu koja tim raskrižjima prolaze na putu do škole. Tu se rodila ideja za prosvjed. Smatramo da su raskrižja izuzetno opasna i za vozače, ali opet naglašavam, posebno za djecu kojoj smo upravo mi odrasli dužni osigurati sigurnost – istaknula je naša sugovornica te dodala da mještanima Začretja jako puno znači i podrška Općine kod navedenog slučaja.  

Općina Sveti Križ Začretje se o navedenom slučaju oglasila odmah u utorak, po puštanju u promet sporne dionice ceste Zabok – Krapina. Objavljeno je priopćenje u kojem je jasno istaknuto da Općina nije suglasna s puštanjem ceste u promet u ovakvom stanju.

– Općina Sveti Križ Začretje nema službenu informaciju o puštanju u promet spojne ceste, iako smo zadnji upit Hrvatskim cestama poslali 8. prosinca ove godine. Općina Sveti Križ Začretje itekako je svjesna važnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu te benefita koje donosi prometno povezivanje sa susjednim jedinicama lokalne samouprave, no nedopustivo je da se spojna cesta pusti u promet u ovakvom stanju. Dobro je poznata činjenica da smo Hrvatskim cestama kao investitoru te nadležnom Ministarstvu uputili niz upozorenja na loša tehnička rješenja spojne ceste, osobito u dijelu križanja s postojećim prometnicama. U svakom takvom pismu apelirali smo da se nešto poduzme, sve s ciljem zaštite života sudionika u prometu. Jasno i glasno ističemo, a kao što smo i godinama upozoravali: Općina Sveti Križ Začretje nije suglasna s puštanjem u promet navedene dionice u ovakvom stanju. Sa stajališta sigurnosti, cesta ne odgovara potrebama lokalnog stanovništva. To je činjenica koja se ne može opovrgnuti. Dokaz je i peticija za povećanje sigurnosti na spojnoj cesti Zabok – Krapina koju je potpisalo gotovo 1500 građana. Peticiju smo dostavili Hrvatskim cestama, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Vladi Republike Hrvatske. Kao što sami vidite, rezultata na terenu nema. Možda bi sljedeći korak trebao biti prosvjed građana. Nedopustiva je situacija da se u današnje vrijeme kada postoje napredna tehnička i prometna rješenja cesta pusti u promet s očiglednim nedostacima, na koje kontinuirano upozoravamo. Svaki ljudski život nemjerljivo je vrjedniji od nekoliko metara asfalta ili nekoliko uređaja za signalizaciju i regulaciju prometa. Vrijeme je da investitori to konačno shvate – priopćili su iz Općine. 

Puna podrška 

Također, nedugo zatim, iz Općine je stigla još jedna poruka podrške mještanima.

– Obzirom da je poznata činjenica da smo Hrvatskim cestama kao investitoru te nadležnom Ministarstvu uputili niz upozorenja na loša tehnička rješenja spojne ceste, osobito u dijelu križanja s postojećim prometnicama te da sa stajališta sigurnosti cesta ne odgovara potrebama lokalnog stanovništva, Općina Sveti Križ Začretje u potpunosti podržava najavljeni prosvjed građana – poručili su iz Općine. 

U upitu kojeg smo poslali Hrvatskim cestama smo, među ostalim, pitali i zašto je cesta puštena u promet u ovakvom stanju unatoč velikom negodovanju mještana, te kako to da povodom puštanja u promet nije održana konferencija za medije. 

– Nastavno na Vaš upit prije svega bismo napomenuli kako je za predmetnu dionicu ceste ishođena privremena uporabna dozvola Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te je cesta izgrađena u skladu s izvršnim aktom za građenje u pogledu ispunjavanja temeljnih zahtjeva za građevinu, lokacijskih uvjeta i drugih uvjeta određenih aktom za građenje – dodali su iz Hrvatskih cesta. 

‘Bilo je prilike’ 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, na čijem područja cesta završava, a gradit će se i treća faza, istaknuo je da su Hrvatske ceste dale vrlo iscrpan odgovor na tu temu što se tiče samih tehničkih rješenja te dodaje:

– Naravno da se zalažemo za maksimalnu sigurnost svih sudionika u prometu, posebice najranjivijih skupina, odnosno za naše najmlađe i potrebno je napraviti apsolutno sve da se zajamči maksimalna sigurnost. Nažalost, bit će uvijek i onih koji olako shvaćaju svoje ponašanje u prometu i kojima prometni propisi ništa ne znače. No, to se ne događa samo na predmetnoj cesti. Također, treba istaknuti da je sva potrebna dokumentacija izrađena prije više godina i kao takva, prije usvajanja, bila je dostupna svima na uvid. Naime, upravo oni koji sada zagovaraju prosvjed svakako su imali mogućnost prilikom izrade dokumentacije reagirati na činjenice koje sada smatraju spornima. Upravo je to bilo vrijeme za prigovore, odnosno traženje da se isprave nelogičnosti ili greške. Ovom prilikom skrećem i pozornost da određeni dio prometnica u našoj županiji vape za obnovom i kao takve predstavljaju ozbiljnu prepreku sigurnost prometa. Zbog toga izražavamo žaljenje što se novac mora trošiti na sanaciju relativno novih prometnica, poput čvora Bračak na brzoj cesti od Zaboka prema Mariji Bistrici, gdje je samo u sanaciju nekoliko godina starog čvorišta utrošeno oko 30 milijuna kuna. Da se taj novac investirao u obnovu prometnica na području županije, znatno veći broj njih bio bi puno sigurniji za promet – zaključio je Gregurović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba