Donesen je proračun Krapinsko - zagorske županije za 2023. godinu, po prvi put u eurima - evo koliko iznosi

GREGUROVIĆ: Da nema Vlade proračun bi nam ličio na Caritas! KOLAR: Zadovoljan sam kako je HDZ nahvalio proračun

Objavljeno: 16.12.2022. Marta Čaržavec

Proračun Krapinsko – zagorske županije za 2023. godinu, po prvi puta u eurima, iznosi 202,2 milijuna eura, što je za 26 posto više u odnosu na prošlu godinu, a koji se bez sredstava proračunskih korisnika, predlagao u iznosu od 47,4 milijuna eura što je pak za 33 posto više u odnosu na ovu godinu.

Primjedbe na proračun imao je čelnik zagorskog HDZ-a i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović koji je zahvalio Vladi RH i ministarstvima, bez kojih bi nam se dogodilo, ˝da naši proračuni sve više počinju ličiti na Caritas˝.

Boli srce

– Ima jako puno stavki, od implementacije ‘Bajke na dlanu’, od Turističke zajednice županije, marketinga, građanskog odgoja, kulture, promidžbe Ureda Župana, participativnog proračuna do međunarodne suradnje, i da smo svugdje samo malo smanjili, pomogli bi puno roditeljima za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima. Gradovi i općine su u sve većem problemu, ne svojom krivnjom jer netko drugi povećanjem plaća u školama izravno utječe na plaće u vrtićima. Dakle, gradovi i općine ne mogu o tome odlučiti. Cijene energenata i prehrane rastu. Zašto Županija ne bi mogla pomoći svakom roditelju barem sa simboličnih 100 kuna ili 15 eura. Županija donosi odluku o kriterijima i mjerilima za predškolski odgoj. Bilo bi lijepo kad bi naša Županija po uzoru na Zagrebačku simbolično pomogla roditeljima, a mislim da se bez problema primjerice 500.000 eura moglo osigurati, što bi bilo više nego dovoljno da se barem simbolično pomogne – rekao je za govornicom Gregurović pa dodao da ga ˝srce boli jer već drugu ili treću godinu u županijskom proračunu nema nijednog kapitalnog projekta na području Krapine˝, a onda se ‘obrušio’ jer cijene korištenja dvorana na području Županije nisu usklađene.

– Kad sam čuo sljedeće, pao sam na leđa: u Krapini su entuzijasti organizirali savate turnir i morali su dvoranu u Krapini za taj dan platiti preko 10.000 kuna avansno inače je neće dobiti. Kako će onda netko imati volje nešto raditi? Radi se o savate turniru i oni su morali avansno platiti. Cijena sata dvorane u Krapini za utakmicu košta 600 kuna. Dvorana je sagrađena sredstvima, 50 posto Ministarstva znanosti i obrazovanja, 25 posto Županija, 25 posto Grad, a poslije je Grad uzeo kredit za opremanje, Županija nije sudjelovala. Dakle, oko tri ili četiri milijuna kuna. Negdje drugdje, cijena sata je 200 kuna. Kad vas je premijer zvao, razgovarali smo, svaki dobar projekt treba podržati, podržan je i amandman za dvoranu u Zaboku jer bi bilo bedasto da se tako nešto ne pomogne i ne završi, no molim vas da pomognete i drugima, da imaju uvjete. Ako imate nekoliko sportskih klubova, a nastava traje do 19 ili 19.30 sati, imaju na raspolaganju do dva sata dnevno, koliko ti klubovi mogu trenirati? To je suludo – komentirao još Gregurović, a onda je Kolar objasnio kako je proračun prije svega zbog kapitalnih projekata koje se provode na području Županije.

Projekti

– Sljedeće ćemo godine završiti Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, a građevinski dio projekta će stajati 72 milijuna kuna i to je vidljivo iz proračuna. Područna škola Putkovec, Laz Bistrički, energetska obnova i konstrukcijska obnova od potresa Mihovljan, Peršaves i Hrašćina, tu su još i veći projekti poput poligona Srednje škole u Konjščini, kupovanje kamiona za provedbu nastave za šofere, a tu je i veći zahvat u OŠ Tuhelj i to su sve investicije vezane za europska sredstva, no u svima njima i mi moramo osigurati vlastita sredstva. Ono što ćemo do kraja ove godine riješiti je kupovanje zemljišta u Krapinskim Toplicama za novi Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Dobili smo 2,26 milijuna kuna na natječaju Fonda za regionalni razvoj, 10 posto smo osigurali mi, skoro isti iznos je za projektnu dokumentaciju za novu zgradu Hitne medicinske pomoći u Krapini gdje mi osiguravamo 10 posto. Povećan je proračun za 55 milijuna kuna za vraćanje prometnica u prvobitno stanje vezano za potres. To je preko Fonda solidarnosti. Od toga 21 milijun ide na županijske ceste, a 24 milijuna na sanaciju klizišta i propusta na cestama općina i gradova i 6 milijuna eura prenašamo u iduću godinu, a to su sredstva koja idu posebno za obnovu od potresa jer ih ove godine, na žalost, nismo trošili – objasnio je Kolar kojeg je jučer, između ostalih, nazvala ravnateljica fonda priopćivši da je osam kuća dobilo dozvolu za izgradnju i da na proljeće kreće njihova izgradnja. Ono što slijedi je – trošenje tih novaca.

– Još će nekoliko škola ići na razne natječaje za energetsku obnovu i tu će biti oko 30 milijuna kuna investicija, no to neće ići preko proračuna županije. U Krapinskim Toplicama fasada MBO-a i kotlovnica stajat će 56 milijuna kuna, a tu je i Specijalna bolnica Stubičke Toplice koju smo prijavili na natječaj ministarstva turizma u vrijednosti 130 milijuna kuna – rekao je Kolar.

A onda je Gregurović kazao da je proračun ˝takav kakav je, u okvirima onog što je moguće napraviti˝.

– Napomenuo sam već, da nema raznih projekata koji su stigli iz EU fondova, ili od Vlade i ministarstava, bilo bi vrlo malo investicija i projekata i vrlo malo toga bi se moglo napraviti. Ono što smo predložili, s obzirom da ima mnogo davanja za razne marketinške usluge, udruge i niz drugih stvari koje možda nisu najnužnije za život lokalne zajednice, naša je želja bila da se svugdje možda malo uzelo, a što sigurno ne bi utjecalo na te stavke i da se time pomoglo roditeljima sufinancirati boravak djece u dječjim vrtićima s obzirom na to da znamo da rastu ekonomski troškovi vrtića te će zasigurno u brojnima doći do korekcija cijena – zaključio je.

– Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Za vijećnika Gregurovića je neprihvatljiv taj način sufinanciranja vrtića, dok je za mene neprihvatljivo to što su oni predložili, odnosno, smanjenje participativnog proračuna za mlade i civilno društvo – kazao je na to Kolar.

– Da nisu toliko rasle cijene radova, možda bi mi i imali novaca za jednu takvu mjeru da se pomogne. No vi znate da je nama samo sufinanciranje đačkog prijevoza poskupjelo za 20 posto odlukom Vlade, a tih 20 posto smo morali osigurati mi. S jedne nas se strane proziva što ne rade dvorane, a s druge u svojoj Festivalskoj dvorani ne održavate sve manifestacije koje bi mogli jer štedite na plinu i struji. U svakom slučaju, zadovoljan sam kako je HDZ nahvalio proračun i dodao da je ostvariv. Nisu bili protiv, tko nije protiv je za, a tko je suzdržan, isto je za – našalio se za kraj Kolar.

Za izdvojiti još i Gregurovićev komentar koji je kazao da je nedopustivo da djelatnici Županije za vrijeme radnog vremena po društvenim mrežama komentiraju, a Kolar je na odgovorio i poručio:

– Bit će raspisan jedan natječaj za jednu osobu jer smo dobili nove poslove iz Državne uprave koje moramo obaviti. Vidjet ćemo gdje se može napraviti još jedan iskorak. Što se tiče korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog odnosa, uvijek postoje pojedinci koji krše pravila igre. Ja osobno molim, kada netko uoči da djelatnici koji rade u upravnom tijelu Krapinsko – zagorske županije ili u bilo kojoj našoj ustanovi ili poduzeću, da se to javi i mi ćemo na to sigurno reagirati. U svoje privatno vrijeme mogu raditi što žele, ali ne za vrijeme radnog vremena. Tu neće biti popuštanja prema nikome.

Tijekom izglasavanja proračuna javio se i nezavisni Romeo Vincelj koji proračun također nije podržao nabrojivši projekte koji su bili planirani za prošlu godinu i koji su ostvareni, ali i one koji nisu.

– Projekti koji su dovršeni su energetska obnova tri škole i jednog doma – Osnovne škole Marija Bistrica, Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Osnovne škole Tuhelj i Učeničkog doma Bedekovčina. Energetska obnova Krapinske Toplice, izgradnja dvorane Petrovsko, izgradnja Područne škole Putkovec i Područne škole Laz Bistrički, Centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, uređenje znanstveno-edukativno-zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec, dogradnja Specijalne bolnice Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, uređene i opremanje objekta Sigurna kuća, obnova i osnovnih i srednjih škola od posljedica potresa, izgradnja dvorane OŠ Stubičke Toplice, izgradnja dvorane RKCTU, izgradnja Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, obnova od potresa dvorca Stubički Golubovec i digitalna transformacija Krapinsko – zagorske županije. Župan je i sam rekao što je od toga pokrenuto ili realizirano. Malo toga, da ne kažem ‘baš ništa’, iako sam svjestan da tu ulogu igra mnoštvo faktora i da to nije isključivo odgovornost i krivica župana. U svakom slučaju, neki od navedenih projekata su u proračunu već nekoliko godina zaredom, neki se više ni ne spominju, stoga ja nemam namjeru glasati za ovakav proračun ove godine, bez obzira na sudbinu ova dva amandmana koja smo predali. Da ih obrazložim, jedan je isti kao i prošle godine, dakle, smanjiti sredstva političkim strankama i nezavisnim vijećnicima u korist povećanja naknada pomoćnicima u nastavi za 3-4 kune po satu, a što je nastavak trenda u drugim gradovima i županijama. Država se oglušila na vapaj pomoćnika u nastavi tako da je sve u principu na lokalnim zajednicama. Drugi se amandman također odnosi na njih, a to je da se odvoji oko 100.000 kuna da se i njima isplati ‘dar za djecu’, kao i ostalima koji su zaposleni u školama – rekao je Vincelj.

Nakon glasanja, županijski proračun prihvaćen je s 21 glasom za, jednim protiv i osam suzdržanih.

Ostale točke

Od ostalih točaka na dnevnom redu se našao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti na prijedlog financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2023. godinu s projekcijom za 2024. i 2025. godinu, izvještaj o radu i financijskom poslovanju Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi Početak za 2021. godinu, prijedlog strategije razvoja civilnog društva Krapinsko – zagorske županije za razdoblje od 2023. do 2027.godine, prijedlog odluke o preuzimanju obveze osiguranja financiranja zatvaranja odlagališta otpada u Koprivničkom Ivancu, program rada Županijskog savjeta mladih za 2023. godinu, prijedlog odluke o donošenju programa ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama županije, prijedlog odluke o dopuni odluke o mjerama razvoja poljoprivredne proizvodnje županije za razdoblje 2021.-2023. godinu, prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za općine i gradove na području županije, prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade izmjena i dopuna plana razvoja županije 2021.- 2027. godine, prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o priznanjima županije, prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava iz proračuna županije za redovito godišnje financiranje političkih stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštini i nezavisnih vijećnika u 2023. godini, prijedlog plana rada Županijske skupštine za 2023. godinu, prijedlog plana djelovanja županije u području prirodnih nepogoda za 2023. godine, prijedlog godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje županije za 2023. godinu, prijedlog odluke o povećanju iznosa sredstava za financiranje vatrogasne djelatnosti i aktivnosti na području županije u 2023. godini, prijedlog godišnje analize stanja sustava civilne zaštite na području županije za 2022. godinu, prijedlog godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području županije za 2023. godinu s financijskim učincima za razdoblje 2023.-2025. godine, prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zlatar Bistrica za 2023. godinu, prijedlog odluke o izmjenama programa javnih potreba u kulturi za 2022. godinu, prijedlog programa javnih potreba u sportu za 2023. godinu, prijedlog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi za 2023. godinu, i prijedlog rješenja o imenovanju mrtvozornice za područje grada Donja Stubica, za područje općina Hrašćina, Mače i Hum na Sutli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba